Genom att alla 14 LO-förbund gemensamt begär en MBL-förhandling med motparten Svenskt Näringsliv hoppas man kunna sluta ett ambitiöst ramavtal för att säkerställa tryggheten på hela arbetsmarknaden. Det framförde LO på en presskonferens i LO-borgen i Stockholm i dag.

Förhoppningen är att avtalet ska reglera både hyvling, allmän visstid, bemanningsfrågan samt omställning och kompetensutveckling.

– Det är dags att ta tillbaka det som försvann när allmän visstid kom, det vill säga vår förmåga att förhandla om anställningsformer. Vi vill omreglera/återreglera svensk arbetsmarknad, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under presskonferensen som han kallade för ”historisk”.

Förutom LO ordföranden närvarade IF Metalls ordförande Marie Nilsson, Elektrikernas Jonas Wallin, Kommunals Tobias Baudin och Handels Susanna Gideonsson. Tobias Baudin pratade om hur allmän visstid banat väg för ”återkomsten av daglöneriet” och Marie Nilsson lyfte vikten av kompetensutveckling och livslångt lärande inom industrin.

Susanna Gideonsson framförde bland annat faktumet att endast tre av tio Handelsmedlemmar i dag har tillsvidareanställning med heltid. Hon tryckte även hårt på vad gäller hyvlingen, som hon menar har brett ut sig allt mer sedan Coop-domen kom förra hösten.

– Åhléns City hyvlade precis närmare 100 tjänster, och förra veckan meddelade City Gross i Norrköping att man hyvlar nästan halva sin personalstyrka. Vi har sagt det förut och säger det igen, lagen om anställningsskydd är som en schweizerost. Full med hål och lätt att hyvla.

På frågan om hur man konkret ska vinna framgång i hyvlingsfrågan sade Susanna Gideonsson till Handelsnytt efteråt att det helt enkelt inte finns några alternativ. Hyvling ska inte få förekomma på det sätt som görs i dag, menar hon.

– Antingen kommer vi åt de här avarterna förhandlingsvägen, eller så måste vi förändra lagen genom politiken. Och det gäller oavsett om det är en S-ledd regering eller inte, sade hon till Handelsnytt efter presskonferensen.

Exakt vad man kan tänka sig att byta med i förhandlingen med Svenskt Näringsliv var ingen av fackbasarna lika tydliga med. Handels och If Metall har tidigare fört samtal med motparterna Svensk Handel, Teknikarbetsgivarna och Industriarbetsgivarna. Enligt uppgifter från DN skulle då en förändring av turordningsreglerna ha varit uppe på bordet. Det nekar dock Susanna Gideonsson till.

– Det är inte rätt återgivet. De samtalen handlade mest om att känna på varandra. Alla frågor var uppe på bordet i en enda röra. Nu går vi vidare med det här förhandlingarna gemensamt.

Inte heller Karl-Petter Thorwaldsson ville närma sig frågan om en förändrad turordning, men han sa ändå att det förmodligen kommer att röra sig om flexibilitetskrav från motparten.

– Vi vet ej än vad de har att säga. Men de brukar föra fram krav på mer flexibilitet. Vi är öppna för att diskutera, men det är samtidigt helt orimligt att flexibiliteten ensidigt ska bekostas av den enskilde så som det görs idag.

Förhandlingarna med Svenskt Näringsliv kommer skötas av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Målet är att ha ett nytt avtal på plats så snart som möjligt men senast till nästa avtalsrörelse, år 2020.