I går, måndag, bjöd LO in Svenskt Näringsliv till förhandlingar om anställningstrygghet och omställning.

– Generellt tycker jag det är positivt att vi får en diskussion om anställningsskyddslagstiftningen i ett större perspektiv. Det är en gammal lagstiftning. Det är hög tid att vi ser över den och får den i fas med hur arbetsmarknaden ser ut i dag, säger Peter Jeppsson i en intervju med tidningen Arbetet.

Från LO:s sida hoppas man att förhandlingarna ska leda till ett avtal som reglerar hyvling, allmän visstid, bemanningsfrågan samt omställning och kompetensutveckling.

I Arbetets intervju med Peter Jeppsson framkommer dock att han tycker att visstid fyller en funktion eftersom många får fast anställning den vägen. Att facket vill diskutera hyvling är han förvånad över.
– Den frågan var ju uppe på ett antal områden i avtalsrörelsen och man gjorde regleringar kring det på flera håll. Så jag undrar lite vad man tycker behövs ytterligare, säger han till Arbetet.

Peter Jeppsson tycker att det är bra att frågan om kompetensutveckling lyfts för han ”tror att det är viktigt att i anställningsskyddssammanhang fokusera på kompetens i stället för anställningstid.”