I handeln har fyra av tio kvinnor erfarenheter av sexuella övergrepp eller ovälkomna sexuella närmanden på jobbet, visar en undersökning som Expressen gjort tillsammans med Demoskop. Värst drabbade är kvinnor inom servicebranschen, där hotell- och restauranganställda ingår – där har hälften drabbats. Tittar man på alla branscher har tre av tio kvinnor utsatts.

I somras skrev Handelsnytt om butiksanställda kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier av kunder på jobbet. Vi har samlat några av vittnesmålen här.

Jag har fått kommentarer som ”Vilken snygg röv du har”. Varit med om att män låtsas tafsa mig på brösten, tar mig på rumpan. Att män som ska köpa cigg säger ”kåta röda” i stället för ”korta röda”. Jag har haft kunder jag vill gömma mig bakom kassadisken för.

Ronja Mattson, 25 år: ”Jag har fått kommentarer som ”Vilken snygg röv du har”. Varit med om att män låtsas tafsa mig på brösten, tar mig på rumpan. Att män som ska köpa cigg säger ”kåta röda” i stället för ”korta röda”. Jag har haft kunder jag vill gömma mig bakom kassadisken för. En gång skulle jag fixa en kaffemaskin som krånglade. En manlig kund började komma med kommentarer om hur jag skulle göra mitt jobb. Han sa att han vet hur man tas med kaffemaskiner och undrade om han skulle lära mig. Jag som ung kvinna kunde behöva hjälpen av en man. Jag bad honom sluta. Han slutade inte. Jag höjde rösten. Han fortsatte. Jag bad honom lämna butiken. Då hånskrattade han mig rakt i ansiktet. Jag började gråta. Att ses som ett skämt när man säger ifrån. Det var så förnedrande. Samtidigt måste jag ge kunden sitt kaffe. De måste få servicen med ett glatt leende. Tårarna rinner när jag tar betalt. Han sa förlåt och gick. Jag stod kvar. Så är det. De går. Jag är kvar med ett leende på läpparna fast jag mår jättedåligt inombords. Det tär på självförtroende och självkänsla.”

Det var många gubbar som ville kramas och när man minst anade det var det någon som lade armen runt mig.

Fannie Karlsson, 20 år:  ”Det var många gubbar som ville kramas och när man minst anade det var det någon som lade armen runt mig. Det sa ofta ”kom hit gumman” och gjorde pussljud. Jag lät det rinna av mig. Då tyckte jag inte att det var så hemskt men nu i efterhand inser jag att jag borde gjort något. Men det var mitt första jobb och jag hade bara en visstidsanställning.”

Jag är på jobbet, inte på en dejtingsida.

Jessica Karlsson, 22 år: ”Jag jobbade på ett varuhus och stod ibland själv i entrén eller på en avdelning. Det var många medelålders män som tog tillfället i akt när jag var ensam och sa något nedlåtande eller kommenterade mitt utseende, ”du var mig en snygg kvinna” och sånt. När jag stod i kassan var det en man som sa att kvinnor inte borde jobba för att vi inte kan något. Han sträckte sig över kassan och skulle slå in något själv och sa att kvinnor ska stanna i köket. Jag mår illa och får en obehagskänsla av sådant. Vad är nästa steg? Jag blir rädd när det inte finns någon kollega i närheten som kan rycka in. Det är ju klart att man ska säga ifrån men det är så inpräntat att man ska vara snäll och gullig mot kunder och då bli man helt ställd. Jag är på jobbet, inte på en dejtingsida.”

En kund som tafsade mig på rumpan när jag stod och packade varor.

Fanny Jutered, 24 år (jobbar inte kvar i handeln): ”För ett par år sedan var det en kund som tafsade mig på rumpan när jag stod och packade varor. Det är kanske inte så farligt men jag vill inte ha den typen av uppmärksamhet på jobbet. Det är jobbigt att inte känna sig trygg på sin egen arbetsplats. En annan gång var det en äldre man som förföljde mig hem efter jobbet. Han hade tidigare försökt få tag på kollegors nummer. Jag började gå jättefort och han småsprang efter mig. Jag tänkte att jag i värsta fall borde kunna övermanna honom för han var ganska gammal och skröplig, men mest ville jag bara komma hem. Jag vet att han har fått tillsägelser från vår chef om att sluta vara på de unga tjejerna. Jag gjorde ingen polisanmälan. Tänkte inte ens på att man kan anmäla något sådant.”

I samma artikel intervjuades facket som tryckte på att sexuella trakasserier är ett arbetsmiljöproblem, och därmed arbetsgivarens ansvar.
– Cheferna måste göra allt i sin makt om en anställd upplever sig trakasserad. Funkar det inte ska man vända sig till sitt skyddsombud, sa Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel ville ha en lag för att kunna porta kunder.

I kölvattnet av #metoo har anställda i ett tjugotal olika branscher gått ut och berättat om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Anställda i handeln samlar sig under #obekvämarbetstid. Floristerna har också bildat nätverket #taggarnautåt.

Handels genomför också en enkät bland medlemmar och förtroendevalda för att få en bild av hur många som utsatts för sexuella trakasserier på jobbet och i fackliga sammanhang.

Fakta

Undersökningen

Har du någon gång utsatts för övergrepp eller ovälkomna sexuella närmanden av någon på nuvarande och/eller tidigare arbetsplats i samma bransch som du jobbar i nu?

Servicenäringar (exempelvis restaurang och hotell) (50 %).
Industri (40 %).
Handel (butiksanställda och personer som arbetar inom distributionsledet) (40 %).
Statliga myndigheter/bolag (38 %).
Media och konsultverksamhet (34 %).
Finans, data/IT, forskning och utveckling (31 %).
Sjukvård (29 %).
Äldreomsorg (24 %).
Grundskola och gymnasium (20 %).
Förskola och barnomsorg (9 %).
Källa: Expressen.

Så gjordes undersökningen

Under 17 till 23 november intervjuades 2029 förvärvsarbetande kvinnor, genom en slumpmässigt telefon­rekryterad webbpanel.