– När man försöker stänga av ljud på det sättet så tar det väldigt mycket psykisk energi. Hela systemet är på spänn och man blir stressad och uttröttad. Det vet vi också från studier där man mätt andra ljud, bland annat surrande fläktar. På sikt är det sådant som kan få folk att gå in i väggen.

– Man kan faktiskt totalt knäcka en människa med musik, det görs ju till exempel vid tortyr.

Det var nästan omöjligt att fokusera när låtarna jag tyckte sämst om spelades. Varför?

– Att lyssna på musik kan ibland ses som ett spel mellan det bekanta och det överraskande. Blir det för bekant så somnar man. Är det för utstickande eller spretigt så blir man stressad och splittrad. Så din reaktion är inte konstig alls.

Det här handlade om åtta timmar. Inom handeln lever många anställda med julmusik under veckor i sträck. Hur påverkas man då?

– Vi skulle behöva forska mera på det här området. Det finns vissa köpta studier som säger att man säljer mer. Vad gäller julmusik så tror jag dock att det är helt fel tänkt.

– Speciellt om man inte mixar upp det alls, så att kanske var tredje, femte låt är en jullåt. Det flesta människor, inklusive jag själv, blir ju mest irriterade. Det blir en terror.

LÄS VÅRT JULMUSIKEXPERIMENT HÄR!