Linn Netzell, 24 år, Jack and Jones:
Bäst: Stämningen. Mycket att göra också, det är kul. Det är liksom mycket mer av allt, även om nätet tar mycket av försäljningen. Vi gör allt i den här butiken, så vi jobbar även som dekoratörer och får fixa julstämningen.
Sämst: När folk börjar bli stressade. 

 

Jessica Kålberg, 45 år, BR Leksaker:
Bäst: Stämningen, mer glada känslor. Men kunder är sällan sura och stressade i en leksaksbutik. Det är stor skillnad från de matbutiker jag jobbat i. Här är de flesta glada. För föräldrarna har vi en vilostol.
Sämst: Mycket att göra. Många leveranser som ska packas upp. Kampanjer som ska byggas upp i butiken. Man är rätt slut efteråt. 

Malte Nyberg, 23 år, Teknikmagasinet:
Bäst: Mer kunder. Det är brutalt varje år. Men det är kul. Många ska köpa julklappar och undrar vad de ska köpa. Äldre som ska ge till sina barnbarn frågar ”vad passar en kille i åldern si och så”. Det är kul. Från första advent kör jag i julmössa.
Sämst: Returerna i mellandagarna och så är kunderna mer stressade.

 

Annelie Dahlén, 49 år, The Body Shop:
Bäst: Det är egentligen roligt hela tiden. Mycket att göra, mycket folk, energi och bra stämning. Julen är vår stora högtid. Jag snittar på 200 paket som jag slår in per dag.
Sämst: Paketinslagningen. Man är väldigt trött i händer och handleder efter 200 paket. Jag är inte betrodd med porslin hemma under julen om jag säger så. 

 

Emma Larsson, 19 år, Stadium:
Bäst: Det är min första jul så jag vet inte riktigt, men har ju hört att det är mycket att göra och mycket folk. Men det är kul att få hjälpa till med att köpa julklappar. Jag ser fram emot att jobba jul.
Sämst: Tror det kan bli stressigt. 

 

Emma Davidsson, 20 år, Stadium:
Bäst: Stämningen. Det är kul att jobba jul. Framför allt för att man verkligen får hjälpa folk, guida dem rätt och så. Vara den expert som man är.
Sämst: Mellandagsrean. Då är det fokus på att ta betalt och inte så mycket på att ge råd. 

 

Tim Åkesson, 25 år, Media Markt:
Bäst: Det är mycket att göra – och det är kul. Black Friday är uppvärmning.
Sämst: Det är jävligt skönt att slippa julmusiken. 

 

 

Rebecca Bolin, 20 år, Guldfynd:
Bäst: Att det är mer drag. Många som ska köpa julklappar till sin partner och undrar vad som passar.
Sämst: Ingenting. 

 

Mats Ellting, 46 år, Akademibokhandeln:
Bäst: Alla kunder – och alla nya kunder. Det är många som kommer som inte annars gör det. Mor- och farföräldrar till exempel. De kommer med en lapp på en bok som de vill köpa i julklapp till sitt eller sina barnbarn.
Sämst: Tidigare har jag jobbat med julmusik. Det var… ja, trötsamt efter ett tag. Generellt är det mycket mer av allt under jul så man blir trött efteråt, även om det är kul!