Maskerade och beväpnade med pistolliknande föremål stormade rånarna Elgiganten i Barkarby i västra Stockholm i slutet av november.

– Det kom in två personer genom huvudentrén och sökte sig fram mot teleavdelningen till vår personal och bad dem lägga sig ner på marken. Sedan tvingade de dem att öppna det skåp där vi förvarade mobilerna, berättar butikschefen Michael Larsson, som själv blev vittne till händelsen.

Det är inte första gången butiken utsatts för väpnat rån. Inte heller den andra gången. Sedan juni har personalen på Elgiganten blivit rånade under pistolhot tre gånger. Något halvår tidigare utsattes butiken för en så kallad ”smash and grab”-kupp där inbrottstjuvar körde in en bil i butiken för stjäla värdefull elektronik. Enligt Michael Larsson har mycket under hösten handlat om krissamtal och stöd till personalen.

– Ibland behöver det inte vara de som är på plats som tar mest illa vid sig. Det kan också vara andra som var lediga som inte riktigt förstår riktigt vad som hänt.

Själv har han också påverkats.

– Nånstans måste ju vardagen gå vidare men det sitter i. Så fort det blir högljutt och liv så reagerar man på ett annat sätt i dag än man hade gjort innan.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel har rån mot elektronikbutiker ökat rejält den senaste tiden. 2015 skedde två stycken, förra året rånades 40 butiker och i år har rånen fortsatt. Enligt Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel har tjuvarna riktigt in sig på värdefulla varor, som mobiltelefoner, när kontanter mer och mer har försvunnit ur butikerna.

Men brotten slår olika. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet skedde inget butiksrån alls under 2016 i över hälften av Sveriges kommuner. På andra platser har rånen exploderat. En av de hårdast drabbade platserna i Sverige är Stockholms västra förorter i närheten av Järvafältet, området runt Rinkeby, Kista, Spånga, Tensta och Järfälla.

I Järfälla kommun anmäldes 28 butiksrån under 2016, varav hälften med skjutvapen, och i Spånga stängde handlarna centrumet i går torsdag i en manifestation mot otryggheten. Där anmäldes tio butiksrån under förra året.

– Det finns områden där det är oerhört hög sannolikhet att bli rånad och andra orter där risken är i det närmaste obefintlig. Det är en hyfsat begränsad yta som lyser klarröd på min karta, säger Per Geijer.

Han talar just om området kring Järvafältet i Stockholm där han menar att den relativt lilla grupp som begår de flesta butiksrånen både bor och verkar. En period togs i princip all mobiltelefoni bort från områdets butiker för att tryggheten inte kunde garanteras för personalen.

– Det var inte rimligt att begära att folk skulle jobba under de premisserna.

Handlarna har nu genomfört en rad åtgärder som Per Geijer menar har haft viss effekt. Exempelvis infört tidlås på kassaskåp där mobiltelefoner förvaras så att rånarna i förväg vet att det är svårt att komma åt dem. Men han är också kritisk mot polisen som han anser inte gör tillräckligt. Eftersom det är en mindre grupp som begår brotten skulle också gripanden ge stor effekt, menar han.

– Vi har en polismyndighet i Stockholm med order om att det är dödsskjutningar som är prioriterat och att att allt annat får läggas åt sidan. Vi har en gruppering på ett 50-tal individer som begår brotten och vi har också sett att ett 15-tal av brotten handlar om samma gäng. Vi har haft en hel del dialog med polisen om deras oförmåga att faktiskt hantera de här brotten som en seriebrottslighet, säger Per Geijer.

Han är orolig för framtiden för centrumen i områdena. Både på grund av butiksägare som inte orkar mer och lägger ner, och på grund av de större företag som väljer att aldrig etablera sig på platserna.

– Det blir inga rubriker av det men det får väldiga konsekvenser. Arbetstillfällen minskar förstås men det handlar också om samhället i stort. Boende som inte vågar gå ut på kvällarna och äldre som inte vågar besöka torget. Den här otryggheten som frodas just nu, den är ytterst bekymmersam.

Karl Martinsson
karl.martinsson@arbetet.se

Karl Martinsson är journalist på tidningen Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus. Artikeln är också publicerad på arbetet.se.