Anledningen till den höga personalomsättningen är ibland svår att sätta fingret på. Vi är övertygade om att det är en kombination av flera saker: att en stor del av personalen i butiker är anställda på kontraktsmått som inte går att försörja sig på, har visstidsanställningar som inte blir förlängda, har vikariat som tar slut eller helt enkelt inte orkar med den höga arbetsbelastningen som butiksarbete ofta innebär.

Fokus på bemanning ligger ofta på fler händer och flexibla anställningar i stället för en stabil grundbemanning. Detta skapar otrygghet bland alla anställda, inte bara de som tvingas jaga timmar. Fast anställda på höga kontrakt vet inte vem de ska få jobba med resten av veckan, och med tanke på senaste tidens hyvlingar kan ett anställningskontrakt inte längre räknas som en trygghet.

Hur många av dina kollegor jobbar heltid? Inte många gissar vi. Problemet med deltidsarbete är inte bara att många butiksanställda inte kan försörja sig på den lön de får ut av timmarna de har på kontrakt, utan också att den dagliga driften påverkas. Borde det inte vara av intresse för arbetsgivarna att lägga en bemanningsplan som faktiskt fungerar från början i stället för att lägga en massa tid på att boka in deltidsanställda på mertid?

Rädslan att inte bli bokad på fler timmar för en deltidsanställd eller ”timmis” gör ofta att de inte vågar ta upp orättvisor på jobbet – eller ens gå med i facket. Tidigare generationer har kämpat för, och fått igenom bland annat åtta timmars arbetsdag, semester och ob-ersättning. Förmåner som för många otryggt anställda inte är relevanta. Vem vågar säga nej till fler timmar om det erbjuds? Vem vågar ta semester om du riskerar att inte få fortsätta på arbetsplatsen när du kommer hem igen? Och vad händer med vårt ob när för få av alla handelsanställda är med i facket?

Facket är den enda organisation som kämpar för våra rättigheter. Därför behöver vi vara många. Vi kan göra skillnad. En extra mikro i lunchrummet. En kaffekokare i fikarummet. En matta att stå på i kassan. En persons röst väger inte lika tungt som flera personers röster i kör.

Alla vill ha det bra på jobbet. Och för att vi ska få det bättre, har vi ett förslag på nyårslöfte till dig som känner att det finns någonting du vill förändra på din arbetsplats:

  1. Gå en facklig utbildning.
  2. Värva en kollega att bli medlem.
  3. Rösta i valet i höst.