Efter en central förhandling mellan Specsavers och Handels får nu optikkedjan grönt ljus för att genomföra visiteringar av anställdas väskor innan hemgång för att förhindra att varor stjäls.

Enligt Handels har förhandlingarna följt den mall man brukar använda sig av när det kommer till hemgångskontroller. Kontrollerna ska genomföras av arbetsgivaren genom vaktbolag som har tillstånd av länsstyrelsen. Hemgångskontrollen måste också ske på arbetsplatsen, inte utanför butiken. Kroppslig visitering får endast göras av polis.

– Ordföljden har ändrats här och där, men annars är överenskommelsen ganska standard. Det som sticker ut för just Specsavers är att de har många franchiseföretag. Det här gäller därför bara för butiker som ägs av kedjan. Vill franchiseföretagare genomföra kontroller måste de först kontakta respektive Handelsavdelning, säger Jens Lindström, central ombudsman på Handels.

Från Specsavers sida säger man att det handlar om en genomgång av sina rutiner, och att man vill säkerställa att alla butiker gör på samma sätt.

– Tidigare hade vi ingen tydlig kommunicerad policy. Butikerna skötte det helt själva. Vi hoppas att det här ska underlätta både för våra butiksägare och för vår personal, säger Ulrika Hultgren, pressansvarig på Specsavers.

Hemgångskontroller är långt ifrån något nytt. Cubus, ÖoB, Elgiganten, Kappahl, Lindex, Ikea och Gina Tricot är alla exempel på kedjor som har använt eller som använder sig av metoden.

Enligt Jens Lindström har hemgångskontroller varken ökat eller minskat på senare år. Det håller ungefär samma nivå, menar han.

– Jag kan förstå att man vill ha lite koll, speciellt när man som Specsavers säljer de här dyra bågarna, säger han och fortsätter:

­– Det viktiga är att man använder sig av seriösa vaktbolag som vet vad det handlar om. När det historiskt sett funnits problem är det just där det har felat. Det är därför vi har den här överenskommelsen om att bolagen ska vara godkända av länsstyrelsen.

1000 anställda

Specsavers har cirka 110 butiker i Sverige. Ett 40-tal av dessa ägs av Specsavers centralt och resten är franchise. Kedjan har omkring 1000 anställda varav vilka Handels organiserar optikerassistenter och säljare.