Statligt ägda Samhalls huvuduppgift är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning. Genom stöd och matchning ska anställda få möjlighet att utföra viktiga jobb, och hjälp att ta sig vidare i arbetslivet. Vem som får jobb på Samhall avgörs av Arbetsförmedlingen.

Men de mjuka värdena som Samhall ska stå för har på senare tid fått sig en törn. Enligt Dagens arbete har Samhallanställda fått utföra farliga och slitsamma jobb utan anpassning till deras funktionsnedsättning. Bland annat ska anställda i Nyköping fått i uppgift att plocka isär gamla militära övningsgranater.

Fastighetsfolket rapporterar i sin tur om hur förhandlingar om uppsägning på grund av personliga skäl ökat de senaste åren. Bilden backas också upp av en rapport från Statskontoret förra året som konstaterade att kraven på Samhallanställda har skärpts.

Hassan Soudi är fackombud och arbetar på Ink Club i Uppsala genom Samhall. Under de över tio åren han varit företaget tycker han sig se en tydlig förändring.

– Det är inte vad det har varit. Kraven på personalen är helt annorlunda. Det känns som att Samhall har blivit ett renodlat bemanningsföretag, säger han och fortsätter:

– Att arbetsuppgifterna utvecklas är naturligt. Men man ska lyfta mer, gå längre, och hela tiden öka farten. Många hos oss har ont i axlar, i ryggen. Alla klarar inte tempot.

De värderingar om social hållbarhet som Samhall har finns på pappret, men syns sällan ute på golvet, menar Hassan Soudi.  

–  När vi tar upp de här frågorna svarar de att de ska titta på det. Men ingenting händer. Alla vill jobba, prestera och ta sig vidare. Men i dag finns ingen hänsyn för olikheterna.

Enligt Samhall själva ser det dock inte att kraven har skärpts. I en kommentar till Fastighetsfolket tidigare i veckan säger Samhalls vd Monica Lingegård att utvecklingen som skett inom företaget varit positiv.

– Vi ser inte att arbetsklimatet har blivit tuffare. Samhall är naturligtvis inte en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som fungerar för alla. Det finns ju människor som ska till andra insatser och till andra åtgärder, säger hon till tidningen.

Under gårdagen träffade de fem LO-facken som organiserar Samhallanställda näringslivsminister Mikael Damberg. Förutom Handels närvarade IF Metall, Fastighets, Seko och Kommunal.

– Även om våra medlemmar inte har riktigt samma sits som de inom Fastighets och IF Metall kan vi se att pressen hårdnat även på lagerna. Som jag ser det bottnar det i de vinstkrav som Samhall har fått på sig, säger Hans-Olof Håkansson, ombudsman på Handels.

Han hoppas nu att mötet ska bli en vändpunkt och att fack och företag ska börja prata med varandra om arbetsmiljön. Framför allt på lokal nivå.

– Tidigare hade Samhall egen industri med enklare jobb. Allt sådant är borta och i stället har de riktat in sig mycket på service och städ. Det fungerar inte för alla, säger Hans-Olof Håkansson och fortsätter:

– Det är det viktigaste är att företaget och de lokala facken nu upprättar en dialog. Jag hoppas och tror att ministern kan föra fram våra synpunkter till företagsledningen på den punkten.

Fakta: Organiserar lageranställda inom Samhall

Handels har kollektivavtal som berör omkring 600 Samhallanställda, varav de flesta arbetar på lager med plock och paketering. Förutom Ink Club i Uppsala tillhör även Mat.se de stora arbetsplatserna. De har lager i Göteborg, Stockholm och Arlöv.