Stöldligan avslöjades i juni 2017 tack vare att andra anställda blev misstänksamma. Varuhuset har särskilda kassor där de anställda slipper långa köer och kan handla med personalrabatt. Det var när man såg hur kollegor gick ut genom de vanliga kassorna som de började bli misstänksamma.

Den misstänkta stöldligan består av både anställda personer på Gekås och personer utifrån. Till branschtidningen Market säger vd:n Boris Lennerhov att de smugglade ut varor som verktygslådor för totalt över hundratusen kronor. Åtminstone två av de misstänkta var säsongsanställda på varuhuset. De togs ut tjänst direkt.

Ingen av de misstänkta är medlem i Handels, berättar Izabella Nanneson för Handelsnytt. Hon är ordförande i Handels fackklubb på Gekås. Klubben hjälper inte medlemmar som utfört brott i sitt jobb, berättar hon.

– Jag blev väldigt besviken när jag fick reda på vad som inträffat. Jag tänker att om man får chansen att jobba hos oss så tänker man arbeta och tjäna pengar på sitt jobb. Inte genom brottsliga syften, säger hon.

I varuhuset jobbar 1 800 personer. Grundstyrkan på golvet är omkring 6-700 personer som känner varandra. De anställda fick veta vad som hänt under måndagen. Izabela Nanneson är själv inte på Gekås under dagen, och vet därför inte vilka reaktionerna är bland personalen.

– Jag tror att de är ledsna över att det inträffat. Alla vi människor vill lita på varandra. I grunden är vi goda människor. Jag tror och hoppas att det här inte kommer skapa misstro bland oss, säger Izabela Nanneson.

I Hallands nyheter framkommer att företaget vill installera övervakningskameror vid varje kassa. Det blir 70 stycken. Arbetsgivaren och fackklubben diskuterar detta.

– Det är absolut inte en bra lösning. Det skulle inte skapa ett bra klimat. Ingen skulle vilja jobba i kassan. Jag tror inte det hjälper för att förebygga brott heller, det hjälper bara att bevisa brott. Men vi har redan många andra sett att bevisa på. Vi måste jobba i förebyggande syfte med andra åtgärder, säger Izabela Nanneson.

Åtalet kommer om någon månad och det är fortfarande oklart hur många som kommer åtalas.