Under 2017 hade H&M totalt en tillväxt på 3 procent, men under det fjärde kvartalet minskade försäljningen med 2 procent, enligt årsredovisningen.

Den minskade försäljningen var i de 4 000 fysiska butikerna, och därför planerar företaget nu att stänga ungefär 170 butiker i världen. De kommer också att bygga om och minska butiksytor.

Samtidigt öppnas 390 nya butiker, framförallt i tillväxtmarknader utanför Europa. Hur den svenska delen påverkas säger H&M inget om i dag.

– Det är för tidigt att säga var och när öppningarna och stängningarna kommer ske, säger Ulrika Isaksson från H&M:s pressavdelning i mejl till Handelsnytt.

Frida Bengtsson, vice klubbordförande på H&M i Göteborg, säger att H&M:s utmaning är att få fart på omnikanalhandeln, det vill säga kombinationen av e-handel och fysiska butiker.

– Vi är inne i en omställning. Ett steg är att vi numera gör online-returer i butik. Det är uppskattat av kunderna, säger Frida Bengtsson.

Ungefär 95 av de nya butikerna blir Cos, & Other Stories, Monki, Weekday, Arket och det nya märket Afound. Resten kommer vara H&M-butiker.

De nyare varumärkena och online-handeln hade en bättre försäljningsutveckling än de vanliga, fysiska H&M-butikerna. Därför säger vd:n att H&M ska integrera de fysiska och de digitala butikerna med varandra.