Trygga jobb stod i fokus när anställda och förtroendevalda från Handels alla avdelningar samlades för valupptakt i Stockholm på torsdagen. Handels vill kämpa för att hyvling ska regleras i las, att allmän visstid ska avskaffas och att användningen av bemanningsföretag ska begränsas. Handels vice ordförande Linda Palmetzhofer förklarade varför lagen måste ändras.

– Det handlar om att återställa maktbalansen. Om lagen tillåter arbetsgivaren att göra nästan vad han vill, så måste facket betala ett högt pris för att reglera det i avtal. Framför allt måste allmän visstid bort ur las, sa hon.

Handels ordförande Susanna Gideonsson duckade på frågan om det är Handels eller Socialdemokraterna som tjänar mest på att hon numera sitter i partiets verkställande utskott.

– Klart är att vi tjänar på facklig-politisk samverkan med S. Genom att rösta fram en S-ledd regering kan vi hindra att våra motståndare förstör Sverige, sa Susanna Gideonsson.

Kärnan i Handels valkampanj är telefonsamtal till minst 16 000 medlemmar, som man tänkt sig att ringa upp två gånger för att prata valfrågor. Handels budskap är att en S-ledd regering bäst kan tillvarata medlemmarnas intresse när det gäller trygga jobb och välfärd.

Vilken valfråga är viktigast?

Kent Jansson, klubbordförande på Stora Coop i Karlstad och valledare för Handels i Värmland:

– Trygga jobb. Det är så många butiksanställda som har en utsatt situation. Las måste skydda bättre mot hyvling, det räcker inte med den reglering vi gjort i våra kollektivavtal. Det är bra att vi har facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna, det är det parti vi står närmast och som följer våra frågor bäst.

Frida Söderblom, fackombud på Stormberg i Strömstad och ungdomsaktiv i Handels i Trollhättan:

– Trygga jobb. I gränshandeln där jag jobbar är det många som har otrygga anställningar. En arbetskamrat är anställd på fyra timmar i veckan. Vi måste jobba för att slopa allmän visstid. Vi i lokala ungdomskommittén kommer att besöka många arbetsplatser för att prata politik inför valet.

Anki Björkman, klubbordförande på Ica Ettan, Västerås:

– När man ringer valsamtal till medlemmar gäller det att lyssna in vad de tycker är viktigast. Om det är något man inte kan svara på ber man att få ringa tillbaka, det brukar vara väldigt uppskattat. Förra valrörelsen ringde jag cirka 600 samtal. Själv tycker jag att hyvlingsfrågan är prio ett. Hyvling måste regleras i lag.

Frida Bengtsson, vice klubbordförande på H&M i Göteborg, ledamot i förbundsstyrelsen:

– Frågan om hyvling av arbetstid, den drabbar hela arbetsmarknaden. Det är roligt att ringa medlemmar och prata om frågor som är viktiga för dem, och att man kan vara med och påverka. I detaljhandeln handlar mycket om trygga jobb. Vad man ska rösta på är inte det första som kommer upp.

Fakta

Handels valfrågor inför valet 9 september

  • Avskaffa allmän visstid.
  • Begränsa användningen av bemanningsföretag.
  • Sluta hyvla – las bör skydda anställningsgraden.

 

  • Inför vinsttak i skola, vård och omsorg.
  • Tandvården ska finansieras på samma sätt som övrig sjukvård.