De senaste fyra-fem åren har otryggheten i Sätra centrum i Stockholm ökat, berättar butikschefen Pontus Hoby och ägaren Andreas Bylger. Av de 54 snatterier som butiken polisanmält under ett år har bara 5 gått till åklagare, trots att butiken haft filmbevis. Utanför sker droghandel helt öppet. Kriminella gäng gör som de vill i butikerna och har hotat personalen. Polisen har inte nog med resurser, är en del av förklaringen.

– Vaktbolagen vägrar att jobba här och polisen kommer bara hit med dubbla polisbilar. Men att 18- och 20-åringar sitter i kassan här, det är tydligen okej, säger Andreas Bylger.

Lösningen blev att själva anställa en ordningsvakt. En ordningsvakt har befogenheter som att få avvisa och avlägsna störande personer handgripligen. Det är ganska vanligt att hela köpcentrum går ihop och hyr in ordningsvakter, men att en enskild butik anställer en är ovanligare. Enligt polisens uppgifter finns få butiker i landet som fått ett paragraf-tre-förordnande, och alltså fått godkänt från Polismyndigheten att anställa en ordningsvakt.

Vakten heter Sebastian Kallander och arbetar på halvtid i butiken under fem kvällar i veckan. Schemat roterar så att ingen utifrån ska veta när han finns på plats. Sebastian Kallander har också fått utbildning i butiksarbete, så när någon är sjuk kan han hoppa in bakom kassan.  

– Jag tycker faktiskt butiksjobbet är roligare än att vara ordningsvakt, säger han och skrattar till. Här är det service, service, service som gäller. Om en kund frågar efter tonfisken så kan jag visa dem.

Sebastian Kallander har varit ordningsvakt i 19 år. Att han nu byter till Handels avtal ger honom högre lön om kvällarna.

– Arbetsmiljön är betydligt bättre här i butiken jämfört med andra vaktjobb jag haft. Jag känner mig tryggare.

Han syftar både på den fysiska miljön och på att vara närmare arbetsgivaren.

– En gång blev jag rånad i Haninge med en AK 4 riktad rakt mot mig. Efteråt kom inte ens driftchefen och stöttade mig och kollegorna. Här vet jag att det finns minst tre personer som kan komma och hjälpa mig.

I dag är han den enda vakten som arbetar i butiken. Men om det behövs funderar ägaren på att anställa en till på tim-basis, som kan fylla upp de dagar som Sebastian inte är på plats. Butiken har också ansökt hos polisen om förordnande, alltså tillstånd, att ha ordningsvakt under hela öppettiden. I dag gäller förordnandet bara på kvällar.

Dagen innan Sebastian Kallander började i december 2017 blev butikens inhyrda väktare misshandlad. Då införde det sista väktarbolaget som ville arbeta i området arbetsförbud på platsen. Sedan butiken fick ordningsvakt har det varit lugnare i butiken.

– Den största skillnaden är att de kriminella gängen inte kommer hit längre. Bara som kunder för att handla, och då är de trevliga, säger Andreas Bylger.

Hans dotter Emma Bylger arbetar kvällar i butiken. Varken hon eller kollegan Gülay Kilic har känt sig otrygga i Sätra eller på arbetet. Kanske för att de känner så många i orten genom just jobbet, säger de. Därför har de inte heller märkt någon skillnad sedan butiken bytte från väktare till ordningsvakt.

– Kanske att färre ungdomar kommer in jämfört med förr. De kunde vara högljudda i butiken, säger Gülay Kilic.

Båda uppskattar att ha en ordningsvakt som kollega.

– Det känns ju bra att cheferna tänker på vår säkerhet. Oss anställdas bästa, säger Emma Bylger.

Fakta skillnad VÄKTARE/ORDNINGSVAKT

Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen. Det är även polisen som avgör på vilka platser som en ordningsvakt behövs. Väktare och bevakningsföretag är det länsstyrelsen som ansvarar för. 

Ordningsvakter har befogenhet att omhänderta mycket berusade personer samt avvisa och avlägsna personer som stör eller utgör fara för allmänheten. De kan även frihetsberöva en person tillfälligt.

Väktare får bara ingripa som vem som helst i samhället. Alltså bara prata personer till rätta. Väktaren, liksom du, får gripa någon som begått ett brott som kan straffas med fängelse, och som tagits på bar gärning eller under flykt. 

Ordningsvakter får bära batong och handfängsel, och hjälm där det behövs.

De väktare som har särskild utbildning får bära batong. Handfängsel får bäras på platser där det finns stor risk för att behöva gripa någon. 

Källor: Polisen, rättegångsbalken, bevakningsbranschens  yrkes- och arbetsmiljönämnd, vaktare.nu