Ali Neama är förtroendevald på Dagab i Helsingborg sedan två år tillbaka, och är nu på sin andra värvarturné i Skåne. Under tisdagen är han i Helsingborg. Med sig har han Daniel Carlstedt från förbundskontoret i Stockholm och Sara Andersson från Ica Maxi i Råå. De har pratat med personalen på sedan länge etablerade butiker som Lindex, Willys och Jysk, men också varit in i den nyöppnade Cityhandel.

– Där hade arbetsgivaren hjälpt de anställda att gå med i facket, men de var inte med i a-kassan. Många är nyanlända och vågade inte prata med oss eftersom de inte hade rast. Eftersom jag själv talar arabiska kan jag berätta för dem om hur allt fungerar. Om en månad ska jag tillbaka och följa upp hur det gått, säger Ali Naema.

Han blir förvånad över att folk inte vet vad Handels är. Samtidigt vet han att i många av länderna som de nyanlända flyttat ifrån finns inte fackliga organisationer på samma sätt. En sak han har insett med rekryteringsturnéerna är att man måste vara väldigt påläst, för de potentiella medlemmarna ställer många frågor.

– Vi måste förklara hela tiden. Vad vi gör, vad Handels står för, vad Handels är, säger Ali Naema.

Under måndagen blev nio personer nya medlemmar i Skåne. Ali Naema och hans gäng har delat ut massor av blanketter.

– En del blir lite obekväma och vill bara avsluta samtalet. De tar en blankett och säger ”Jag ska fråga min man” eller ”Jag ska tänka på saken”.

Hans strategi är att vara extra trevlig. Att gå fram och börja prata med främlingar har Ali Naema inget problem med.

– Det är roligt! Jag gillar att träffa nya människor och att ta första steget. Många är blyga och tycker det är läskigt, men inte jag.

Ett vanligt argument från de som inte går med i facket är att avgiften är dyr eller att de inte tycker att de behöver gå med i facket eftersom de har en bra arbetsgivare.

– Jag betalar 600 kronor och jag har en jättebra arbetsgivare. Jag är beredd att betala för att fortsätta ha ett tryggt jobb. Om vi inte hade haft Handels hade vi inte haft semesterersättning eller sjukersättning, som det var förr i tiden. Vi gör det här för alla, inte bara för några enstaka. Om alla är med är vi starkare, svarar Ali Naema då.

Fakta

Vecka 6 är det tradition att hela Handels är ute i landet och värvar medlemmar.