– Det är jättetråkigt för alla. Man har det som en liten morot, man ställer upp och jobbar extra och ställer upp för varandra. Många är besvikna för vi har inte jobbat sämre än andra år. Samtidigt har produktiviteten gått ner så vi har misstänkt att det skulle bli så här, säger Karin Eriksson, vice ordförande på fackklubben på Gekås.

Bonusen har funnits i 17 år och sedan dess har de anställda fått 10 000-15 000 kronor varje år. Enligt vd:n Boris Lennerhov beror den uteblivna bonusen på att försäljningsökningen landade på noll i år och produktiviteten, hur mycket de säljer per arbetad timme, har gått ner.

– Det är egentligen inte något jag är jättemissnöjd med. De flesta varuhus tappar till e-handeln i dag. Det var också lättare när vi växte mycket i början på 2000-talet att hitta saker att effektivisera och vi hann knappt anställa. Nu måste vi också larma mer varor och det kostar timmar och drar ner effektiviteten. Men det måste ju göras, säger han.

De anställda på Gekås restaurang,- hotell,- och campingverksamhet fick däremot en bonus i år. Boris Lennerhov säger att företaget i stort går bra och att han tycker att det är tråkigt att inte få dela ut bonus.

– Vi har delvis presterat sämre, men delvis spänt bågen för högt. Jag vill inte ha ett system där man lägger ribban så högt att det inte går att nå, säger han, och vill därför ändra bonussystemet till nästa år.

Något som Karin Eriksson på facket tycker är bra.

– Det är jätteroligt för jag tror att bonusen triggar alla anställda att göra ännu bättre ifrån sig. Det är ju väldigt generöst av Gekås att ge bonus, eftersom de inte måste ge den.