– Det var bra att de var här i butiken. Det märktes att en del elever inte längre ville gå in. De vände i dörren när de såg skolpersonalen där, säger Michaela Nordahl som jobbar på Coop Konsum Hallen.

Problemet var att många skolungdomar kom ungefär samtidigt till butiken och gick både in och ut genom självskanningskassorna. Det gjorde att det var svårt för personalen att märka om och vilka som snattade. I stället för att hjälpa kunder och fylla på varor fick personalen vakta över eleverna.

Flera togs på bar gärning. Den tillförordnade butikschefen Ulla Andersson ringde skolan flera gånger om snatterierna. Till sist föreslog skolan själv att personal skulle närvara under lunchrasterna. Två personer från skolan turades om att stå och synas vid ingången.

– Vi reagerar innan det händer något illa. De allra flesta ungdomarna är ju ärliga. Det måste kännas bra för dem också att vi inte iakttar dem. De är ju också våra kunder, säger Ulla Andersson.

När Handelsnytt pratar med henne har skolpersonal funnits i butiken i två veckor, men under de senaste dagarna har de inte dykt upp. Enligt skolan själv var det inte deras elever som snattade, och därför slutade de att gå dit. 

– Det känndes ju inte naturligt att skolpersonal stod här inne och vakade. Det är synd att det ska behövas, men det fungerar ju, säger butiksanställda Michaela Nordahl.