Handelsnytt har tidigare rapporterat om Lindex kommande butiksnedläggningar i Söderhamn, Härnösand och Hyllinge. Lindex har funnits i Tidaholm i 13 år och butiken har fyra anställda. Den stänger sista oktober. I skrivande stund pågår fortfarande förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren.

– Våra butikers placeringar är mycket viktiga. Vi ser kontinuerligt över butiksnätet för att säkerställa att vi har lönsamma butiker och kan fokusera på lägen där vi förutspår en positiv utvecklingskurva. Vilka butiker som vi eventuellt kommer att stänga kan vi kommunicera först efter att beslut är taget. Vad gäller personalen försöker vi alltid i största möjliga mån hitta omplacering till annan butik, säger Lindex kommunikationschef Kristina Hermansson till Handelsnytt i ett mejl.

Anledningen till nedläggningarna är de minskade kundströmningarna, vilket gör en del butiker olönsamma. Ägarkoncernen Stockmans omsättning sjönk med 270 miljoner kronor förra året.

I dag är det inte klart om eller vilka fler olönsamma Lindex-butiker som ska stängas eller flyttas. Men i branschtidningen Market säger koncernen Stockmann att antalet enheter kommer att minska under 2018. Lindex ska helomvändas, säger vd:n. 

I år kommer Lindex satsa på renodlade butiker. I Finland kommer en butik med bara underkläder som den i Mood-gallerian i Stockholm att öppna. I Norge öppnar en barnklädesbutik, och på Island testar de ett digitalt visningsrum med skärmar. Där kan kunden välja produkter från ett större sortiment än det som finns framme. I Sverige är det klart att tre Lindex-butiker ska öppna: på Drottninggatan i Stockholm, i Mölndal Centrum samt i C4 i Kristianstad.

Kedjan kommer utveckla sin näthandel med fler tjänster till kunderna. Målet är att kombinera den digitala handeln med den fysiska. Lindex kommer också få ett nytt försäljningsprogram som ska öka samspelet med kunderna. 

För att spara pengar startade Lindex ett effektivitetsprogram i höstas. Det innebär att personal på huvudkontor och lager ska bli färre. Därmed sparar Lindex 100 miljoner kronor.