Jag är så trött. Hur håller jag mig vaken på jobbet?

Rör på dig och få så mycket solljus som möjligt. Dra med en kollega på en hurtig promenad runt kvarteret på matrasten, eller ställ dig utanför närmsta ytterdörr med ansiktet i solen och ta några djupa andetag frisk luft. Solljuset får din kropp att förstå att det är dag och får dessutom din hud att bilda d-vitamin. Vitaminet i sin tur gör dig piggare och gladare, plus att du får mer energi.

Det är tråkig stämning på jobbet. Alla är sura och stressade.

Kanske räcker det med att själv le och ge någon komplimang. Våra ansiktsmuskler påverkar nämligen våra känslor, och den som möts av ett leende ler ofta tillbaka.

Eller kanske det behövs ett avbrott? Föreslå en after work i bowlinghallen eller laga en gemensam middag hos någon med tillräckligt stort kök.

Det börjar bli tomt på bankkontot och jag måste ha mat en vecka till. Hjälp mig!

Har du redan länsat utrymmena längst in i frysen, kylen och skafferiet? I så fall kan du köpa bönor och göra en stor chiligryta med tomatsås och de kryddor du har kvar hemma. Storkok är billigast i längden, och dessutom slipper du laga mat varje dag.

Ungen är sjuk, igen, och nu vill arbetsgivaren ha läkarintyg för att jag ska få vabba. Får hen kräva det?

Nej, arbetsgivaren har bara rätt att kräva läkarintyg när du själv är sjuk. Däremot måste du från och med barnets åttonde sjukfrånvaro-dag visa ett intyg för Försäkringskassan.

Nu har barnen smittat mig också. När måste jag lämna sjukintyg till arbetsgivaren?

Du behöver visa upp läkarintyg från och med din åttonde sjukdag. Men, arbetsgivaren kan, enligt kollektivavtalet, kräva ett intyg redan för första dagen. Det får dock inte vara normen på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren står för din sjuklön de första 14 sjukdagarna, därefter är det Försäkringskassan som betalar.

Källor: 1177, Vetenskap och Hälsa, Handels och Vetenskapsradion.