Efter Svenska Dagbladets artikel om Gudrun Sjödén har kritiken haglat över företaget. Bland annat har det inte kollektivavtal.

– Det är fantastiskt att se hur många äldre kvinnor som engagerar sig i frågan om kollektivavtal. Som skänker sina Gudrun-Sjödén-kläder till välgörenhet eftersom de inte vill förknippas med märket längre. Det är fint att se solidariteten som de har till företagets anställda, säger Anna Westberg som är kampanjchef på Skiftet, en organisation som driver olika frågor och protester genom namninsamlingar och upprop främst på sociala medier.

Protesterna märks i flera kommentarer på organisationens och även företagets Facebooksida. I en del ifrågasätts också om kollektivavtal verkligen gör en arbetsplats bättre än en utan. En arbetsgivare kan ge sina anställda tjänstepension även utan kollektivavtal, om den vill.

– Kollektivavtal ger de anställda en grundplåt till makt och att ha något att säga till om till sin arbetsgivare. Det ger också tryggheten att man får sin pension, oavsett vad arbetsgivaren bestämmer sig för, säger Anna Westberg.

Organisationen har mejlat över 100 000 personer och bett dem skriva under. När den här artikeln publiceras har listan fått 4 145 namn. På sociala medier bubblar åsikterna och besvikelsen över modeföretaget.

Skiftet har inte satt ett slutgiltigt mål på antal underskrifter och har ännu inte diskuterat vad de ska göra med dem. Tidigare har de träffat och lämnat över listorna till olika personer, senast en protest mot att regeringen överväger att begränsa strejkrätten till arbetsmarknadsministern Ylva Johansson. Förhoppningen är att kunna lämna över en lång namnlista även till Gudrun Sjödén.

– Vårt mål är att alla kulturtanter ska ligga på henne så mycket och att trycket på henne ska bli så stort att hon inte längre kan stå emot att införa kollektivavtal. När Gudrun Sjödén är Sveriges näst största mode-export och följer alla standarder utomlands kan hon följa våra svenska också, säger Anna Westberg.

Anledningen till att företaget Gudrun Sjödén inte har kollektivavtal säger de beror på att de anställda inte sagt att de vill ha det. Om de vill ha det kommer saken att diskuteras.

– Det finns inga planer på att införa kollektivavtal just nu, säger Gudrun Sjödéns kommunikationschef Monica Ekervik Hedman till Handelsnytt.

Företaget säger att lönesättningen är marknadsmässig med Handels och Unionens avtal som riktmärken. De säger också att de har ett pensionssystem som är bättre än kollektivavtalets och ett bonussystem som är lika för alla anställda.

Angående den artikel som Handelsnytt publicerade tidigare i veckan om handstilsprov, har kommunikationschefen nu svarat. Butiksanställda behöver inte göra handstilsprov. Dessutom har Gudrun Sjödén bett om ursäkt på sin Facebooksida Gudrun Sjödén Scandinavia.