Det har redan hunnit stjälas stora mängder choklad från butikerna i år. I Skene stals 25 kilo under en räd. I Alingsås stals choklad för 15 000 kronor en fredag i februari, och i Valbo låter personalen numera bli att fylla chokladhyllorna efter att kontinuerligt ha blivit bestulna på stora mängder. En annan lösning har varit att lägga chokladen bakom disken.

Under 2017 anmäldes 45 516 snatterier och stölder från butiker och varuhus i Sverige. Ytterligare 3 708 stölder och inbrott anmäldes av butiker som haft stängt vid stöldtillfället, enligt preliminär statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet). Några exakta siffror för chokladstölder finns inte, men choklad hör till de fem vanligaste stulna varorna från dagligvarubutiker enligt Svensk Handel.

Och polisen Albin Näverberg upplever att det blir allt vanligare. Han är brottsförebyggare i lokalpolisområde Järfälla i Stockholm. Det är inte bara den snattande ungdomen som vill dela en kaka med kompisen, utan ofta ligor som åker från butik till butik. Samma bild har han också fått genom sin frustrerade fru som arbetar på en mataffär i Stockholm.

– Det är ofta flera personer som samarbetar. Någon håller vakt eller drar personalens uppmärksamhet åt ett annat håll medan en annan tömmer ner hela hyllan med choklad i sin väska, säger han.

Albin Näverberg säger också att det är ganska vanligt att oärliga kunder smugglar ut små, halvdyra varor i självskanningskassan genom att skanna en billigare vara. Att choklad är just halvdyrt och lätt att stoppa på sig är ett par av anledningarna till att det är vanligt att stjäla. Choklad är dessutom enkelt att sälja vidare.

– Det är sällan de stjäl för att äta själva. Problemet ligger i att det finns en stor grupp samvetssvaga återförsäljare, hälare, som är villiga att köpa stöldgods billigt. Chokladen kan också säljas till utlandet, säger Albin Näverberg.

Eftersom polisen inte har tillräckligt mycket personal och måste prioritera vilka brott de åker på, är det inte jätteofta de kan ta hand om ringa stölder som chokladstölderna. Väktare och ordningsvakter är till stor hjälp i de fallen.

En taktik för att få fast bovarna är att ha magnetmärkning eller DNA-märkning på de stöldbegärliga varorna. Då kan polisen som stoppar ett misstänkt fordon på vägen spåra varifrån varorna kommer. DNA-märkningen består av arvsmassa från en sorts växt eller djur som inte finns i produkten, som polisen kan känna igen med speciell utrustning.

Albin Näverberg rekommenderar butiksanställda att försöka förebygga brotten, till exempel genom att ha chokladhyllan placerad så att personal alltid kan se den. Då blir det svårt för godistjuvarna att jobba ostört.

– Tänk som en tjyv. Helst innan den kommer. Då kan du få idéer på hur ni kan placera saker i butiken, säger han.

Läs mer: Snatterier gör jobbet otryggt

Han säger också att man inte ska agera ensam, särskilt om det är en hel grupp som stjäl.

– Om du misstänker att några ska stjäla från butiken kan du fråga om de behöver hjälp med något, så du kommer nära och ser dem ordentligt. Gör noteringar. Om du kan, ring en kollega som kan gå ut och se vilken bil gänget sätter sig i, så ni kan berätta det för polisen, säger han.

Det är också viktigt att se om det är en eller flera som samarbetar kring stölden. Är de flera räknas det som organiserad brottslighet, vilket åker upp polisens prioriteringslista. Även när det handlar om choklad.