– Kunderna var väldigt nöjda med produkten som fanns tillgänglig i många olika varianter för att passa varje individ. Partiet var utsatt till ett klippris och köerna kunde stundom liknas vid lanseringen av en ny Iphone, säger Östenssons marknadschef Carl Schnell när Handelsnytt kontaktar honom om Östenssonsbutikernas luftgitarr-satsning.

Enligt Carl Schnell ligger musik Östenssons extra varmt om hjärtat. Att se hur luftgitarrlanseringen togs emot har därför gett kedjan ”luft under vingarna”.

– Många kunder ville testa innan de köpte så skönsången och tonerna kunde höras i stora delar av västra Östergötland. Det är kul att kunna bidra till det lokala musikutbudet och vi hoppas att detta kan inspirera framtida artister att våga satsa på sin dröm, stoltserar Carl Schnell.

Nu funderar Östenssons på nästa steg i luftgitarrsförsäljningen. Först och främst handlar det om att få ut instrumenten i fler butiker. Men man blickar även utomlands och ser över möjligheterna att exportera de gäckande speldonen.

–  Vi erbjöd gitarrerna i en butik till att börja med för att mäta av efterfrågan. Efter noggrann utvärdering kommer vi nu inom en snar framtid att börja rulla ut utbudet i alla butiker. Vi planerar även för en eventuell utlandsexport, säger Carl Schnell och fortsätter:

– Det är alltid kul när en lokal idé ger ett bra utfall, och vi vill vara marknadsledande inom lokalproducerade produkter.

Fakta: Luftgitarr

Luftgitarr anses vara ett av de svåraste instrumenten att äga och spela. En av anledningarna är att instrumentet är väldigt svårt att hålla reda på det eftersom man sällan vet var man lagt det. 

Framträdanden med luftgitarr är ofta variationsrika. Det förekommer uppträdanden med endast luftgitarr rakt igenom, men det är lika vanligt att utövare blandar in gester från dans -  till exempel disco.

1984 vann musikern och programledaren Kalle Moraeus svenska mästerskapen i luftgitarr. Micke "Svullo" Dubois har även han vunnit den prestigefyllda tävlingen. VM i luftgitarr arrangeras varje år i finska Uleåborg.