Grattis! Vad är det du har fått?

– En jordglob i glas där Sverige ser ganska konstigt ut! Det är ett nytt internationellt solidaritetspris som det amerikanska handelsfacket RWDSU har instiftat. Handels och Unionen fick det för att vi förmått H&M att teckna ett neutralitetsavtal i USA.

Vad innebär det?

– Neutralitetsavtal innebär att företaget lovar att inte motarbeta facklig organisering på arbetsplatserna, vilket annars är jättevanligt i USA. Tack vare det har det amerikanska facket kunnat organisera 1 000 medlemmar och träffa kollektivavtal i H&M:s butiker på Manhattan och Long Island. Det betyder mycket för de anställdas trygghet. Två spanska fackförbund som gjort samma sak inom Zara fick också pris.

Varför är det viktigt för Handels med denna typ av internationellt fackligt arbete?

– Våra påtryckningar kan få världsföretag som H&M att stå upp för den svenska modellen utomlands. Det känns bra att kunna bidra till att stärka facket i Trumps USA där det finns så mycket ”union busting”, det vill säga politik och andra åtgärder för att motarbeta facklig organisering.