Margareta Pettersson hoppas få göra mer Hollywood-film framöver. Jobbet på Kappahl håller henne kvar på jorden.

Det började när en skådespelarkollega tipsade om att den amerikanska filmregissören Alexander Payne sökte skandinaviska kvinnor till sin nästa film, Downsizing. Margareta Pettersson mejlade castingbyrån på vinst och förlust. Sedan spelade hon in en filmsnutt där hon agerade från ett par scener ur filmen.

– Jag fick hjälp av min kompis Ewa som läste mot mig och filmade samtidigt, med min ganska dåliga mobilkamera. Vi gjorde det med en klackspark, säger Margareta Pettersson. 

Hon bjöds in till ett Skype-möte med stjärnregissören. Klockan var sex på morgonen i Toronto där Alexander Payne satt i pyjamasskjorta framför webbkameran och öste beröm över Margareta Pettersson. Hon fick rollen. 

– Då hade han letat i över två år efter någon som passade. Det kändes helt fantastiskt. 

I juni 2016 drog inspelningarna igång utanför Toronto i Kanada, på en plats som skulle föreställa en by i Norge. Margareta Pettersson spelar en norsk miljonärsdotter, Solveig, som överlåter sin mark till ett gäng miljökämpar. 

– Solveig är känslig, utåtagerande och varm. Jag tycker jättemycket om rollen. Hon tror på det hon gör och har en stark egen drivkraft. Precis som jag, säger Margareta Pettersson.

I flera scener spelade hon mot Oscarsbelönade Matt Damon.

– ”Du kan lita på Payne för han slutar inte förrän han är nöjd”, sa han till mig. Till och med Matt Damon funderar på om han är tillräckligt bra! Jag tycker det är helt otroligt att han sa det till mig.

Under filminspelningen bodde Margareta Pettersson på lyxhotell, hade en egen assistent och en egen trailer som hon kunde vila i mellan tagningarna. En kontrast från hennes vardagsjobb som butikssäljare på Kappahl i Stockholm.

– Jag tycker det är roligt att möta kunder och ge bra service. Är man bara skådis är det nog lätt att bli världsfrånvänd, säger Margareta Pettersson som också är Handelsombud på sin arbetsplats.

– Det är viktigt att veta sina rättigheter, hålla sig uppdaterad och påverka sin arbetsmiljö. Det är därför jag har engagerat mig.

 

Fakta MARGARETA PETTERSSON

ÅLDER: 62.

BOR: Kungsholmen i Stockholm.

GÖR: Jobbar deltid på Kappahl, är Handelsombud och skådespelar i filmer och tv-serier. Har varit med i bland annat Morrhår och ärtor och Mäklarna. 

LÖN: Vet inte på rak arm.

FAMILJ: Sambo.

AKTUELL: Som norska miljonärsdottern Solveig i bioaktuella Downsizing.