Handelsnytt tittade närmare på tio välkända svenska designföretag i januari förra året. Det visade sig att fyra av dem saknade kollektivavtal för sina butiksanställda, nämligen Acne Studios, Hope, House of Dagmar och Rodebjer.

– Vår målsättning är att ha motsvarande villkor för våra anställda som kollektivavtalet, men vi har inte ännu tagit steget mot ett avtal, sa Hopes vd Åsa Sånemyr till Handelsnytt då. 

Men vare sig Hope eller något annat av de företag som 2017 saknade avtal har skaffat det efter granskningen. Enligt Åsa Sånemyr beror det på att man prioriterat andra frågor.

– Vi har massor av utmaningar hela tiden. Om de hörde av sig från facket vore vi öppna för en diskussion.

Även Rodebjer öppnade för att skaffa kollektivavtal vid Handelsnytts granskning. Enligt Sara Ölmebäck, marknadsansvarig, hade företaget då för avsikt att se över saken under året.

När Handelsnytt hör av sig för att följa upp hur det gått svarar Sara Ölmebäck på mejl: ”Rodebjer utvecklar sig starkt och det är ett naturligt steg att nu teckna kollektivavtal. Vi vill garantera våra anställda bra anställningsvillkor och ta vårt ansvar som arbetsgivare.” 

Rodebjer hade i mitten av mars ett möte med Handels för att diskutera kollektivavtal. Enligt Sara Ölmebäck tänker man teckna avtal snarast.

2017 sa House of Dagmars dåvarande vd Karin Söderlind att kollektivavtal var nästa steg i företagets utveckling. Men så har det inte blivit.

– Tanken var att vi skulle öppna butik, men vi har inte gjort det. Vi har en tillfällig pop-up-butik i Stockholm där en person jobbar. Vi får se om vi ska behålla den eller inte, säger Karin Söderlind som i dag är marknads- och kommunikationschef på House of Dagmar.

Acne Studios, en av de större aktörerna i modebranschen, vill inte kommentera den fortsatta frånvaron av kollektivavtal.

”Acne Studios avböjer att svara på detaljfrågor mellan företaget och våra anställda”, låter vd Mattias Magnusson hälsa genom en presskontakt.

Av de företag som hade kollektivavtal i Handelsnytts granskning 2017 – Filippa K, Hunkydory, J. Lindeberg, Odd Molly, Tiger of Sweden och Whyred – har alla utom Hunkydory fortfarande kollektivavtal. Hunkydory har inte längre några egna fysiska butiker, utan säljer kläder enbart genom återförsäljare och på nätet.