Som liten ville Heidi Andersson bli Greenpeace-aktvist. I dag har hon målet att bli fossilfri.

– Det är enkelt, regeringens mål är att Sverige ska vara fossilfritt 2045. Förr eller senare kommer alla att behöva ställa om, säger Heidi Andersson som har slutat flyga, kör elbil, äter närodlat och handlar second hand.

Heidi Andersson är ofta på resande fot. När vi får tag på henne i mobilen har hon just stigit av nattåget i Umeå och sitter i elbilen som ska ta henne de sista 25 milen till Storuman. Där bor hon tillsammans med olympiska mästaren i skidskytte Björn Ferry och sonen Dante sex år.

För två år sedan bestämde sig hon och Björn för att försöka få till ett liv som inte var beroende av olja, kol och fossil gas. Inspirationen fick de från klimatmötet i Paris 2015 där världens ledare kom överens om att koldioxidutsläppen snabbt måste minska med 50 till 70 procent och på sikt helt, om den globala uppvärmningen ska kunna hejdas.

– Jag såg det som att nu är det bara att börja hugga i. Jag har visserligen alltid haft en dröm om att leva så hållbart som möjligt. I den lilla byn Ensamheten jag kommer från har vi alltid sett naturen som en resurs man måste ta hand om. Och så ville jag gärna bli Greenpeace-aktivist när jag blev stor och bo i ekohus. För Björn var det inte lika självklart, men när det blev ett tävlingsmoment i det, då var han på.

I den lilla byn Ensamheten jag kommer från har vi alltid sett naturen som en resurs man måste ta hand om.

Hon skrattar.

Just nu kan alla tv-tittare följa Heidi när hon och Björn försöker involvera Storumanborna i en mer hållbar livsstil, i tv-dokumentären Storuman Forever på SVT.

Att klimatbanta har sitt pris, erkänner Heidi Andersson. I stället för några timmar med flyg från Malmö får hon spendera närmare ett dygn på att ta sig hem. En utmaning, men ingen uppoffring, betonar hon. 

– För min del är det inget problem, på tåg får man tid att läsa böcker, kolla mejl och pyssla på. Och så sover man så gott.

Det är två år sedan hon flög senast.
– Jag ser det inte som någon rättighet att flyga. Det är bara tre procent av världens befolkning som har möjlighet till det. Jag står gärna över för någon som verkligen behöver.

Jag ser det inte som någon rättighet att flyga.

De håller koll på sina fossila utsläpp med hjälp av ett dataprogram på nätet. Där matar de in bland annat transportmedel, resor, elförbrukning, sparformer, konsumtion.

– Det blir så tydligt. Och det är så tacksamt. Man ser vilken effekt man får av att göra medvetna val.

Spontanshopping går bort. När Heidi ska handla krävs det planering. Närodlat, viltfångat och ekologiskt är självklara val.

– Men också kvalitet, saker som håller länge. Jag köper aldrig slit-och-släng längre, men mycket second hand.

När hon köpte begagnade lakan på loppis blev Björn först tveksam.

– Han var äcklad, men då frågade jag honom om han har samma känsla när han bor på hotell – i tvättade lakan som andra sovit i. Då gick det upp ett ljus.

Då gick det upp ett ljus.

I Storuman där de bor är utbudet av kända detaljhandelskedjor inte så stort. Däremot finns det flera småbutiker som satsat på webbhandel.

– Det är ett sätt att överleva. Kundunderlaget här räcker inte, marknaden på nätet är större och det gör att de faktiskt kan ha kvar butiken här i vårt lilla samhälle. Och så har de satsat på god service med reparation och reservdelar. Det är smart. För hur det än är, helt sluta handla kan vi aldrig göra.

Trots stora förändringar i livet kan de ännu inte uppnå noll utsläpp, hur gärna de än vill. Som samhällsmedborgare är vi alla en del av det utsläpp som stat och kommun står för, förklarar Heidi, och understryker hur oerhört viktigt det är att engagera sig.

– Förändringarna kommer inte av sig själv. Det krävs politiska styrmedel, regler och samhällsförändringar, sånt vi kan påverka med vår röstsedel och med påtryckning. Politiker vill ju bli framröstade så om vi alla ställer krav kommer de att lyssna. 

Fakta Heidi Andersson

FÖDD: 1981.

FAMILJ: Skidskytten och maken Björn Ferry, sonen Dante sex år.

BOR: Radhus i centrala Storuman, Västerbotten.

GÖR: Tidigare elvafaldig världsmästare i armbrytning. Nu armbrytarkonsult, skogsbrukare, föreläsare.

AKTUELL MED: SVT-serien Storuman forever, om familjens fossilfria liv, och hur de ska få med sig hela Storuman.

TJÄNAR: Tar ut 10 000 kronor i månaden i lön från egna bolaget. "Lever billigt, fyller boxen med älgkött och handlar på second hand".