Elin Westerberg är också ordförande för Handels i Malmö och kommunpolitiker (S) i Svedala, och är i dag ute och värvar medlemmar till facket, i sin knytblus.

Varför bär du knytblus i dag?

– För att stötta Sara Danius i Svenska Akademien. Det är ju så vanligt att en man klampar i klaveret och en kvinna får stå till svars. Helt galet. Vi kvinnor måste visa att vi står bakom henne och att vi ser det här. Det står jag för, säger Elin Westerberg.

Läs mer: Hur fungerar ob-ersättningen?

Vilka reaktioner har du fått på din klädsel?

– I dag under uppsökeriet diskuterade jag det här med en stylist som jag känner lite sedan tidigare. Hon hade hört talas om konflikten men helt missat att man skulle bära knytblus för att backa upp Sara Danius. Hon ville åka hem och byta om, oklart om hon sedan fick möjlighet att göra det eller inte!

Hur många knytblusar har du själv?

– För tillfället är denna den enda. Jag hade en till tidigare, men den råkade ut för en kafferelaterad olycka, så den har jag inte kvar, säger Elin Westerberg.

Läs mer: Forskare studerar jämställdhet i butiker

Lindex hakar på hashtagen

Inte bara privatpersoner och politiker lägger upp bilder på sig själva i knytblus på sociala medier. Även Lindex hakade på trenden och uppdaterade sin Instagram med en bild på en grön blus och texten ”Make a statement. #knytblus”

– Kläder är ett sätt att uttrycka sig på. Sin stil, sin personlighet. För oss är det självklart att göra ett ställningstagande med ett plagg. För oss står hashtagen #knytblus för jämställdhet. Vi tar inte ställning för själva sakfrågan i Akademien. Vi står upp för jämställdhet. Det här är ett bra sätt att visa det på, säger Eva Jonasson som är pressansvarig på Lindex.

Läs mer: Jämställt kassaarbete med ny vägledning