En jury. En kamera. Ett säljscenario. Ungefär så ser spelreglerna ut i Yrkes-SM:s nya tävlingsgren butiksäljare. Inför årets upplaga som drar igång i Uppsala denna vecka blir det premiär för momentet.

Det hela är ett nervkittlande rollspel, berättar gymnasieleven Jessica Broström för Handelsnytt.

– Man går in i ett litet rum. Där sitter juryn framför en kamera. In kommer en kund och så ska man hitta ett bra säljargument. I deltävlingen i Örebro skulle vi sälja tre olika stekpannor från Åhléns.

Anledningen att Jessica Broström deltar i Yrkes-SM är en lärare på handelsprogrammet på Högbergsskolan i Ludvika. Läraren blev kontaktad av arrangörerna om en lämplig elev och valde att tipsa om Jessica. Enligt Jessica själv tror hon att det har med hennes arbetslivserfarenhet att göra. Eftersom hon går som lärling har hon redan varit ute och jobbat i flera år.

– Jag är duktig på att improvisera, sätter mig in i situationen snabbt och gör alltid mitt bästa. På Rusta där jag jobbar säljer vi allt möjligt så jag kan lite av varje, säger hon och fortsätter:

– Hela upplevelsen har gjort mig till en bättre människa, jag tror mer på mig själv nu.

Efter att ha gått vidare genom ett wildcard stundar nu SM-finalen i Uppsala där hon och de övriga deltagarna ska tävla i att sälja alltifrån kuddar till routrar.

Självklart hoppas Jessica på vinst. Men oavsett hur det slutar har hon framtiden klar för sig.

– Efter studenten ska utbilda mig till ställföreträdande inom Rusta. Innan jag blir 25 ska jag ha ett eget varuhus någonstans inom Sverige, säger hon.

UPPDATERAD INFORMATION: Det blev Ida Strid från Örebro som vann guldet i butikssäljarklassen, Max Sandernäs, Göteborg, vann silver och Mehrdad Husseini från Hudiksvall tog hem bronset.

Fakta: Yrkes-SM

Arrangeras för 17:e gången av Svenskt näringsliv, LO och myndigheter för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar.

Förutom butikssäljare tävlar inom Handels områden även Visual merchandicers, frisörer och florister. Totalt deltar omkring 300 gymnasieungdomar i ett 50-tal yrkesgrupper.