Demonstrationerna pågår för fullt i Boden. Det råder flygförbud och polishelikoptrar hovrar över staden. Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har nu lämnat butiken Dollarstore, där personal och Handels skyddsombud Maria Andersson Nordström var på plats.

Cirka hundra nazister samlades här, vända mot personal och butik. I helsvarta kläder, kängor och sköldar skanderade de ”ut med packet”, ”folkförrädare” och ”nationalsocialism” med hjälp av en halvdålig ljudanläggning. Sedan marscherade de förbi butiken och personalen på väg in mot stan.

Butikschefen Hamude Mustafa är upprörd när de tågar iväg.
– Ja, jag har varit lugn hela veckan. Men nu är jag så irriterad. Arg. På dem. På poliserna som lovat att de inte skulle påverka oss. De blockerade hela infarten. Kunder kunde inte komma fram, säger han till tidningen Arbetet.

Butiksanställda Sanna Lundberg, en av två som jobbade i kassan i dag, är också tagen. I går talade hon om vikten av inte vara rädd.
– Det var mer obehagligt än vad jag tänkt.

Från att ha varit en plats fylld av kunder som vill säga sitt, poliser, journalister, fotografer och anhängare till NMR blev det helt tomt på parkeringen, och i butiken efter att nazisterna marscherat vidare.

Karin Jonsson och Johan Andrén hade tagit sig hit från Luleå.
– Vi vill visa att vi är många som inte håller med. Vi är ju i den åldern att vi var med och demonstrerade på 1970-talet för att man trodde på en bättre värld. Och så kommer sådant här. Det är deprimerande. Men det inger ändå visst hopp att komma ut och säga emot.

Sandra Lund
sandra.lund@arbetet.se

Artikeln kommer från tidningen Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.