Våga säga emot om kollegan snackar nedlåtande, uppmanar Hédi Fried. ”Det är just i den situationen framtiden formas”.

Hon är 93 år. Öppnar ytterdörren med rak hållning och vital blick.

– Vänta ett ögonblick, jag ska bara stänga av datorn, säger hon och skyndar in till sitt arbetsrum strax intill det ljusa vardagsrummet som badar i vårljus.

Även om hon dragit ner på arbetstakten är hon fortfarande en aktiv röst i debatten mot intolerans och antisemitism. I dagarna släpps boken Handbok för demokrater, där hon tillsammans med ett 20-tal skribenter ger konkreta råd om hur man kan arbeta mot segregation, bemöta kunskapsförakt och hantera antidemokratiska rörelser.

– Kroppen börjar svika men jag ser det som en plikt att delta i diskussionen så länge jag kan, säger hon och slår sig ner i den ljusblå soffan.

Kroppen börjar svika men jag ser det som en plikt att delta i diskussionen så länge jag kan.

Under 30 års tid har hon åkt runt i skolor och pratat med svenska skolungdomar om förintelsen, berättat om hur hennes föräldrar dödades i Auschwitz, hur hon och lillasystern Livi lyckades överleva koncentrationslägren och hur de i krigets slutskede kunde ta sig till Sverige med Röda Korsets hjälp. Hon har skrivit flera böcker om sitt liv, ställt upp i tidningsartiklar och tv-program. Om och om igen upprepat det hon menar är det viktigaste att förstå: hur det onda smyger sig på stegvis, sker i det lilla.

– Att vi som levde då lät det som hände ske kan tyckas konstigt. Men det är inte konstigare än att det kan upprepas.

Hon vill förklara hur det gick till, hur folk levde i sin vardaglighet och undvek den obehagliga sanningen tills det var för sent.

Hon minns livet i hemstaden Sighet i Rumänien där hon föddes i en judisk familj 1924.

– Vi hade det bra, förändringen mot det sämre gick stegvis. I radion hörde vi Hitler, det var otäckt men vi sa ”Det där händer i Tyskland, lång borta, det kan aldrig hända här, inte hos oss.”

Vi hade det bra, förändringen mot det sämre gick stegvis.

Hon sitter tyst en stund. Det är svårt att säga när någonting börjar. Som nu. Hon är orolig för utvecklingen i Europa där demokratin ifrågasätts av partier med rötter i nazism och fascism. Hon är orolig för Sverige. Ber oss vara uppmärksamma, inte låta utvecklingen ”bara ske”.

– Vi tar demokratin för given men den måste erövras hela tiden. Det är val i höst. Där kan vi alla bidra, då kan vi ta ansvar.

Hon vet att demokratin har särskilt svårt att gå för egen maskin i tider då folkrörelser försvagas, då engagemang i politiska partier kraftigt sjunker, då kunskaps- och inkomstklyftor växer, liksom klyftan mellan stad och land. Hon har varit med förr och sett vad det leder till. Därför manar hon nu till civilkurage och mod. Och samtal.

– Jag tänker på det som Winston Churchill sa: ”Allt vi har lärt oss är att vi inte har lärt oss någonting.” Men det är väldigt sorgligt om vi skulle stanna vid det. För även om läget är skrämmande får vi inte låta oss skrämmas eller passiviseras, utan agera. För det går att hålla emot om alla hjälps åt, från regering till enskilda, till exempel ni alla inom handeln.

För det går att hålla emot om alla hjälps åt, från regering till enskilda, till exempel ni alla inom handeln.

Fikabordet på en arbetsplats är en viktig arena, menar Hédi Fried, där nedlåtande ordval och värderande attityder snabbt kan vinna acceptans om de inte hejdas i tid. För det där med att vara stark, det handlar inte alltid om så storslagna manér, inga grandiosa handlingar som skrivs in i historieböckerna. Hédi Frieds budskap är att det sker i det lilla, till exempel genom att våga ta samtalet, våga säga ”jag håller inte med”.

– För det är just i den situationen framtiden formas. Det är då din röst kan ändra på det påbörjade onda och vara med och skapa en bättre värld.

HÉDI FRIED

FÖDD: 1924 i Sighet i Rumänien.

BOR: Stockholm.

FAMILJ: Tre söner, sju barnbarn, tre barnbarnsbarn och syster Livi som hon talar med varje dag.

BAKGRUND: Överlevde nazilägren Auschwitz och Bergen Belsen. Psykolog och författare.

AKTUELL SOM: Initiativtagare till boken Handbok för demokrater som ges ut av förlaget Natur & Kultur i samarbete med den ideella föreningen Svenska Pen som arbetar för yttrandefrihet och mot rasism.

VINN!

Handelsnytt har två ex av Handbok för demokrater.

För att vinna ett ex, bjud in två av dina Facebookvänner att gilla vår sida Tidningen Handelsnytt. Skicka sedan ett meddelande till oss.