Under måndagen kom 125 blivande förare till Ingarvet i Falun för att köra lastbil på halkbanan. För tionde året i rad höll Yrkesförarrådet och NTF Dalarna lastbilsriskutbildning för gymnasieelever i Dalarna och Gävleborg.

– 13 förare dog i arbetet förra året. Om vi genom den här utbildningen kan bidra till att någon slipper skadas eller dö, är det ju jättebra, säger Micke Persson.

Läs mer: Hur fungerar ob-ersättningen?

Han har Handels mandatplats och är ordförande i Yrkesförarrådet, som är en del av NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande). Förare som till exempel är anställda av ett lager eller en butik kan vara medlemmar i Handels.

Gummi skriker när en lastbil bromsar på andra sidan telefonluren.

– Det är 22 grader och solen steker. Ändå är det glashalt, säger Micke Persson.

Hängde i bältet 2,5 meter från marken

Eleverna fick också se när poliser vägde en lastbil och förklarade lagar. Länsförsäkringar hade tagit dit en volthytt, där föraren får hänga i säkerhetsbältet som om lastbilen vält över på höger sida. Två och en halv meter från marken.

Läs mer: Hur mycket får jag i semesterlön?

Dessutom hade utbildningen en attitydsdel.

– Det är ju du själv som blir illa åtgången om något går fel. Man ska stå upp för sina rättigheter. Inte låta företaget tvinga en att köra gamla, slitna, överlastade fordon. En del tycker det är fränt att köra överlastat. Men det är inte fränt när man krockar eller blir av med körkortet, säger Micke Persson.

Halkbanan öppnade ögonen

Anton Enström är en av dem som fick åka med klassen från Karlfeldtgymnasiet i Avesta till säkerhetsutbildningen. För honom var halkbanan den största ögonöppnaren av dagens aktiviteter.

– Vi fick prova att köra och bromsa i en hal kurva. Det var lärorikt att känna hur det känns att få sladd. Det var läskigare när jag åkte med min kompis än när jag körde själv, för då hade jag liksom koll på läget, säger han.

Läs mer: 7 saker du bör veta om tjänstledighet

Inte lag på riskutbildning för lastbilskort

Enligt Micke Persson är utbildningen den enda av sitt slag. Det är nämligen inte lag på att lastbilsförarutbildningar ska ha säkerhetsutbildning, men Yrkesförarrådet jobbar hårt för att det ska bli det. Många lastbilsförare har alltså bara provhalkat med personbilar, som ju väger och är mycket mindre.

– Det känns bra att få känna på hur det är i en lastbil också, säger den blivande föraren Anton Enström.

Yrkesförarrådet…

…är en del av Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, och finns på flera håll i landet.

…består av representanter från bland andra fackförbund och arbetsgivare, för yrkeschaufförer inom butiker, lager, hemtjänst, buss och taxi. Chaufförer kan vara medlemmar i Handels.

…jobbar för ökad trafiksäkerhet och uppmärksammar frågor som hastighet, bälte, kör- och vilotider, alkolås, stress och trafikfarliga miljöer.