Hallå där! Moa Sahlin, politisk samordnare på Handels.

Varför har Handels tandvård som valfråga?

– Det är viktigt att välfärden finns där när vi blir sjuka men tandvården är en bit som saknas. En medlem berättade till exempel för mig att en anhörig inte kan göra en hjärtoperation på grund av att man måste vara infektionsfri vid en sådan operation. Hon har en infektion i munnen men har inte råd att fixa tänderna. Munnen kan inte lämnas utanför vården.

Ni har ju fem prioriterade frågor varav tandvård och vinster i välfärden inte har med arbete att göra. Varför driver ni dem?

– Vi har gjort undersökningar som visar att medlemmarna tycker att tandvård är en viktig fråga. Vinster i välfärden är en fråga vi drivit länge. Det måste finnas ett fungerande samhälle runt omkring oss och dessa frågor påverkar våra medlemmar.

Ni kampanjar för en S-ledd regering. Varför?

– Vi har haft ett särskilt samarbete med Socialdemokraterna länge. Vi tror att det är den bästa vägen att bygga ett bra samhälle för våra medlemmar. Samarbetet med S är fastställt på kongress efter kongress i demokratisk anda.

Men vad säger du till de medlemmar som inte vill ha en S-ledd regering, som tycker att ni lägger pengar på fel sak?

– Socialdemokraterna har varit och är ett effektivt medel för oss att göra om samhället på ett sätt som medlemmarna tycker. Vi vill ha ett gott samhälle med bra arbetsvillkor.

Läs mer: Hyvling och visstid valfrågor för Handels

Fakta

Handels valfrågor inför valet 9 september

  • Avskaffa allmän visstid.
  • Begränsa användningen av bemanningsföretag.
  • Sluta hyvla – las bör skydda anställningsgraden.
  • Inför vinsttak i skola, vård och omsorg.
  • Tandvården ska finansieras på samma sätt som övrig sjukvård.