Gratulerar! Berätta varför du sökte!

– Tack! Stipendiet täcker bara en del av kostnaden för utbildningen, resten betalar handlaren. Min chef läste om det på intranätet, såg att jag passade in på kvalifikationerna vad gäller erfarenhet och tidigare utbildning och peppade mig att söka. Jag är jätteglad över att han tror på mig.

Vad är din bakgrund?

– Jag fyller 35 nu och har arbetat i butik sen jag var 18 år gammal. Ända sedan gymnasiet har jag vetat att det var butik som gällde för mig. Precis som alla andra har jag fått jobba extra, hoppa in, och arbeta mig uppåt. Först fick jag lite lättare ansvar. Nu är jag försäljningschef, sitter i ledningsgruppen och har en del personalansvar.

Och att bli chef har varit målet hela tiden?

– Nej, det har kommit lite allt eftersom. I takt med att jag fått mer ansvar har jag känt att, ”Det här klarar jag!” Det är roligt att jobba med de lite större frågorna.

Ica jobbar aktivt med att få in fler kvinnliga Ica-handlare. Ändå är det bara 20 procent av handlarna som är kvinnor. Varför tror du?

–  Jag tror att många inte förstår att möjligheten finns. Det fattade inte jag för tio år sedan. ”Det är dom som är handlare, inte jag”, tänkte man. Men vem som helst kan bli det om man bara vill. Jag tror man måste bli bättre på att ge information. I mitt fall har jag ju också en chef som stöttar mig. Det betyder jättemycket.

Om fem år, har du en egen butik då?

– Vi får se. Först blir det nog butikschef. Den här utbildningen omfattar även det. Handlare kan nog komma lite längre fram. Om tio år kanske?

Fotnot: Stipendiet är öronmärkt för att gå till Icas interna företagsledarutbildning, FLU.