När fabriken Rana Plaza i Dhaka, Bangladesh, rasade 2013 omkom över 1100 textilarbetare. Strax efter tecknades brand- och byggnadssäkerhetsavtalet Bangladesh Accord on Fire and Building Safety mellan fack och företag. Över 200 företag skrev under, däribland svenska storspelare i regionen så som H&M, Lindex och Kappahl.

Avtalet har lett till över 1000 inspekterade fabriker och 10 000-tals åtgärdade brister. Enligt Petra Brännmark, kommunikationsansvarig på världsfacket IndustriALL, har ackordet räddat många liv i Bangladesh.

– Det har betytt enormt mycket, och vi vet att dödsolyckor undvikts.  Sen är det många företag som inte skrivit under. De åker på ett sätt snålskjuts på andra märken som skrivit på eftersom de ofta har tillverkning i samma fabriker, säger Petra Brännmark.

Läs mer: Bangladesh-avtal: Rätt att vägra farligt arbete

Ackordet löper ut i slutet på maj. Därför har IndustriALL tillsammans med det andra världsfacket UNI Global Union arbetat med att ta fram ett nytt avtal – 2018 Transition Accord.

Det nya avtalet är precis som det gamla juridiskt bindande. Det innebär att fackliga organisationer kan stämma företag som inte följer ackordet – något som också gjorts när klädföretagen inte satt tillräckligt stor press på tillverkare vad gäller arbetsmiljön på fabrikerna.

–  Textilindustrin i Bangladesh är fortfarande ingen säker arbetsmiljö. Många företag gör förvisso egna inspektioner, men vi vet att de inte fungerar. Rana Plaza inspekterades på det sättet bara några dagar innan olyckan, säger Petra Brännmark.

Andra nyheter är att det nya avtalet har starkare skrivningar om rätten att organisera sig fackligt. Man har också öppnat upp för möjligheten att så småningom låta Bangladesh själv sköta översynen av arbetsmiljön.

– Det nya ackordet gäller i tre år, men var sjätte månad ska man göra en utredning för att kartlägga när landet själva kan ta över, säger Petra Brännmark.

Läs mer: Quiz utbildar arbetare i utvecklingsländer

Hittills har drygt 160 företag förbundit sig till det nya avtalet. Alla de stora svenska klädföretagen som skrev på förra gången har skrivit på.