ARTIKELN ÄR UPPDATERAD MED INFORMATION GÄLLANDE 2019. Från 10 juni till 25 augusti är det praktikstopp i handeln. Det för att arbetsgivaren inte ska fylla semesterluckorna med praktikanter de inte betalar för, i stället för att anställa vikarier eller låta deltidare som vill ha fler timmar gå upp i arbetstid. Stoppet har funnits i många år och bygger på en överenskommelse mellan facket och Arbetsförmedlingen.

Läs mer: Forskare vill peppa hunsade kassörskor

– Det är viktigt att säkerställa att de ordinarie jobben inte trängs undan av praktikanter. Det är det ena skälet. Det andra är att sommarmånaderna är dåliga för praktikanterna. De ska ju få handledning av någon som har erfarenhet, men på sommaren har de ju ofta semester och är borta från arbetsplatsen, säger Handels chefsekonom Stefan Carlén.

Läs mer: Maria gör karriär på Ica: ”Många förstår inte att möjligheten finns”

Personer som har till exempel instegsjobb, anställningsstöd eller lönebidrag räknas inte in i praktikstoppet. Om inte arbetsgivaren verkar försöka gå runt praktikstoppet genom de anställningarna.

– Det är inget idiotstopp. Ibland kan det finnas skäl för att ta in praktikanter ändå. Även arbetsförmedlingen kan besluta att placera en praktikant i en butik över sommaren. Så det är inte olagligt. Men om din arbetsplats har praktikanter och du märker att det inte fungerar med tid och resurser till exempel, då ska du kontakta din fackavdelning, säger Stefan Carlén.

Läs mer: Fem år efter Rana Plaza-olyckan – nu sluts nytt säkerhetsavtal

Handeln får inte heller ha praktikanter under jul- och nyårsperioden. Under stoppen är det ungefär 70 procent färre praktikanter i handeln, enligt Handels.