Att stoppa hyvlingen har Handels kämpat med sedan Coop-domen i Arbetsdomstolen kom som säger att man kan ta bort arbetstid från en dag till en annan för en anställd utan att behöva ta hänsyn till turordningsreglerna i Lagen om anställningskydd (las). Detta har haft en stor effekt för våra medlemmar som från en dag till en annan kunnat få sin lön halverad eller mer.

Slopa allmän visstidsanställning (AVA). Denna anställningsform infördes i las 2007 av alliansregeringen. Med hjälp av AVA kan arbetsgivare anställa personer tillfälligt utan att ange giltigt skäl. AVA har gjort det möjligt att ha sms-anställningar och andra otrygga jobb i till exempel butiker. 23 procent av våra medlemmar har i dag en tillfällig anställning. Det skapar stress, dålig ekonomi och urusel pension.

S vill också stärka rätten till heltid. En deltidsanställd som erbjuds ett annat jobb på heltid ska få halverad uppsägningstid för att kunna ta det nya jobbet snabbare. Detta gynnar våra medlemmar då 61 procent i dag arbetar deltid. Mot detta har vi en allians och SD som inte vill ha trygga jobb utan tvärtom vill försämra anställningskyddet och vill lagstifta om tak för lönerna för nyanlända och ungdomar. Vi behöver tvärtom stärka tryggheten på arbetsmarknaden! Vi står inför ett viktigt vägval i höstens val!