Enkelt att grilla grönt
Lägg grönsakerna och frukten på grillen i sommar! Här bjuder vi på enkla recept som lyfter smakerna. Kombinera med läckra gröna tillbehör så har du en komplett sommarmåltid.
Örtig spetskål och prima primörer med tillbehör
Det här behöver du:
● 1 spetskål eller två mindre
● 1 knippe späda morötter
● 1 knippe grön sparris
● 1 knippe lök
● Olja och salt
Så gör du:
1. Dela spetskålen i två eller fyra klyftor. Pensla med olja och salta lätt. Grilla snittytorna tills kålen få färg. Lägg kålen ”på rygg” på kanten av grillen några minuter tills den börjar mjukna.
2. Ansa morötter och sparris. Halvera morötterna. Ta av det yttersta skalet på löken och spara en bit av blasten. Halvera lökarna. Pensla allt med olja. Grilla några minuter och strö över salt.
3. Servera med valfritt grönt tillbehör:
Örtsmör
Det här behöver du:
● 100 g smör
● 2 msk olja
● 1 vitlöksklyfta
● 1 knippe/kruka valfria örter
● Salt och peppar
Så gör du:
Mixa smör, olja, vitlök och örter. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
Laga en härlig brunch med recepten i den här länken!
Spenathummus
Det här behöver du:
● 100 g färsk spenat
● 1 burk kikärtor
● 1 vitlöksklyfta
● 1 msk citronsaft
● 0,5 dl olja
Så gör du:
Mixa allt och smaka av med salt och peppar.
Ramslökspesto
Det här behöver du:
● 1 knippe ramslök (eller valfria färska kryddor)
● 1 dl valnötter
● 1 dl grovriven hård getost
● 1,5 dl rapsolja
● Salt och peppar
Så gör du:
Mixa allt och smaka av med salt och peppar.
Läs mer: Så kompenseras du för jobb på nationaldagen
Randig broccoli med getost
Det här behöver du:
● 4 små broccolistånd
● 1 rulle getost
Så gör du:
1. Skär av toppen
på broccolin. Spara stjälken och använd exv till soppa eller grilla separat.
2. Skiva getosten.
3. Skär snitt i broccolin och stoppa ner ostskivorna. Lägg broccolin på en bit ugnsfolie för att inte osten ska smälta ner i grillen.
4. Grilla ca 5 minuter eller tills broccolin blivit mjuk och osten smält.
Läs mer: 7 saker alla bör veta om rast
Sötpotatis med äppelsalsa
Det här behöver du:
● 1 sötpotatis
● 1 äpple
● 1 citron, saften
● 1 tsk honung
● 1 chili
● 1 vitlöksklyfta
Så gör du:
1. Skär sötpotatisen i cm-tjocka skivor. Pensla med olja och salta.
2. Grilla så det blir na grillränder. Lägg skivorna sedan på kanten av grillen tills de känns mjuka.
3. Servera med äppelsalsa. Skär ett äpple i små tärningar. Blanda med citronsaft, honung, finhackad chili och pressad vitlök.
Potatissallad i paket
Det här behöver du:
● 4 kokta potatisar
● Sockerärtor
● Sparris
● Morötter
● Rödlök
● Örtvinägrette eller pesto
Så gör du:
1. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Lägg portionsvis på bitar av ugnsfolie. Häll över lite vinägrette eller pesto och vik ihop.
2. Grilla på lägre värme 5-10 minuter.
Färgglada fruktspett
Det här behöver du:
● 1 ananas
● 1 melon
● 1 ask jordgubbar
● Grillspett
Så gör du:
1. Lägg grillspetten en stund i vatten. Skär ananas och melon i 2 cm stora bitar.
2. Trä upp frukterna på spetten. Grilla några minuter.
3. Servera med exempelvis glass.
Text och recept av Susanne Hultström, redaktionschef på Kommunalarbetaren som liksom Handelsnytt är en del av LO-mediehus.
Grilla försiktigt!
Var mycket försiktigt även om du grillar i egen grill på din tomt eller balkong. Ha vatten och släckmöjligheter i beredskap och tänk på att minsta gnista kan starta en brand.
Alla recepten går utmärkt att tillaga i ugn eller i en grillpanna på spisen om du vill vara på den säkra sidan.