Hallå där! Jennie Falkenström, klubbordförande på Byggmax första klubb.

Byggmax har 92 butiker men Tumba-butiken är den första som nu fått fackklubb. Varför startade ni?

– Nästan alla som jobbar här är med i Handels. Jag har varit här i sju år och under den tiden har det varit en del konflikter, både arbetsmiljöfrågor och uppsägningar. 

– Vi kan inte ringa in avdelningen varje gång det händer något och dessutom så vet vi ju själva bättre vad det är som hänt. Vi vill också ha mer att säga till om för mycket har skett över våra huvuden. Med en fackklubb får man lite mer inflytande i alla fall.

En klubb på 92 butiker. Vad tror du det beror på?

– Jag kan ju bara spekulera. Vi har hög omsättning på personal och det är många unga som kommer in och jobbar något år. På min arbetsplats har vi alla jobbat länge. Jag hoppas att vi kan sätta ett exempel. Det behövs fler klubbar så att ny personal vet var de kan vända sig.

Vad säger arbetsgivaren om klubben?

– Jag vet inte vad de högre upp tycker men våran platschef är väldigt engagerad och bara positiv till det.

Vilka frågor ska ni driva först?

– Vi är ju så pass nya så vi har inte hunnit ha vårt första möte än. Men arbetsmiljön är prio ett, att det är så stressigt. Vi är bara fyra personer som är fasta. Sen kommer det en del sommarjobbare. Men vi jobbar för fler känns det som. Varje år blir det mer ansvar på färre personer.