1. Femårigt samarbete med facket

Obekvämarbetstid har börjat samarbeta med Handels. De har hittills haft tre möten där de berättat om vittnesmålen och vad de tror behöver göras i handeln. Vid ett möte var Unionen med, eftersom uppropet rör även deras medlemmar. Samarbetet kommer pågå i fem år.

Läs mer: Maria – Florist och kvinnorättskämpe

2. Ny funktion om trakassering på Handels hemsida

Efter det första mötet gjorde Handels en ny funktion på sin hemsida. Under rubriken ”Vad händer om…” finns nu knappen ”jag blir trakasserad”. Där kan man läsa om metoo och såklart vad man ska göra om man blir trakasserad.

Läs mer: Hundratals butiksanställda i metoo-upprop

3. Utbildningen för förtroendevalda utvecklas

Samarbetet har också lett till att Handels ska förändra sina utbildningar. Förtroendevalda ska bli ännu bättre på att motverka diskriminering, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier, enligt studieombudsmannen Emma Almgren.

4. Metoo-krav i S vallöfte

Socialdemokraterna lovar att stärka skyddet mot trakasserier i arbetslivet om de får bilda nästa regering. Arbetsmiljöverkets inspektörer ska undersöka hur det ser ut med sexuella trakasserier på arbetsplatserna. Förordningen för systematiskt arbetsmiljöarbete ska kompletteras med en plan för att motverka sexuella trakasserier. Och arbetsgivaren ska få ansvar att göra en utredning även när det är kunder eller brukare som trakasserat en anställd.

5. Utredning av att porta kunder

Regeringen har startat en utredning om att arbetsgivare ska kunna ge kunder tillträdesförbud. Utredningen väntas bli klar sent i höst, enligt justitie- och inrikesministern Morgan Johanssons presskontakt Sofie Rudh.

6. 15 miljoner kronor till regionala skyddsombuden

Under 2018 ska de regionala skyddsombuden få 15 miljoner kronor av regeringen. Pengarna går via Arbetsmiljöverket (AV) och ska gå till arbetet med att förebygga och öka kunskaper om sexuella trakasserier

Beskedet om pengarna kom i början av april, men de har inte delats ut än. Enligt AV:s ekonomichef Tomas Jonsson saknas en del beslut fortfarande, och därför vet de i skrivande stund inte hur de ska fördela pengarna mellan fackförbunden.

7. Arbetarkvinnor vittnar i Almedalen

På tisdagseftermiddagen under Almedalsveckan håller LO en metoo-dag. Då ska representanter från metoo-uppropen inom LO:s yrkesgrupper läsa upp arbetarkvinnornas berättelser.

Läs mer: Fyra av tio kvinnor i handeln sextrakasseras

8. Obekvämarbetstid ska träffa Svensk Handel

Uppropet vill även jobba med arbetsgivarna, och ska träffa Svensk Handel. Arbetsgivarorganisationen hade ett webb-seminarium om sexuella trakasserier när metoo exploderade. Men Obekvämarbetstid tycker att de behöver göra mer.

9. Metoo-uppropen lämnade kravlista till jämställdhetsministern

Obekvämarbetstid var ett av de 65 upprop som lämnade över en kravlista till dåvarande jämställdhetsministern den 6 mars.

Vad gör jag om jag blir trakasserad?

Säg ifrån, dokumentera vad som hänt, när, var, och vittnen, och berätta för chefen. Ta kontakt med facket.

Det är chefens ansvar att du har en bra arbetsmiljö. När hen får reda på att du blir trakasserad ska hen få trakasserierna att sluta. Om arbetsgivaren inte har fullgjort sitt ansvar kan du få skadestånd.

Är det chefen som trakasserat dig? Berätta för chefens chef. Be facket om hjälp. Handels direkt har nummer 0771 666 444.

Källa: Handels