Socialdemokraterna tappar hela 7 procentenheter bland människor som definierar sig som arbetare, och hamnar på 39,3 procent. Samtidigt ökar stödet för Sverigedemokraterna från 17,1 till 21,3 procent. Arbetet har intervjuat Therese Gouvelin, LO:s vice ordförande, och hon reagerar på siffrorna.

– Det har blivit en väldig ensidighet, inte bara runt invandringsfrågan utan det har handlat mycket om en alldeles för mörk bild av Sverige och vart vårt samhälle är på väg. När man pratar om invandringsfrågor och debatten kretsar kring det så är det ett parti som vinner på det och det är SD, säger hon till Arbetet.

Therese Gouvelin betonar att det finns en längtan efter att diskutera andra frågor, välfärden, pension och anställningsvillkor.

Bland LO-medlemmarna är det nu 38,5 procent som sympatiserar med Socialdemokraterna, i november 2017 var siffran 46,4.

– Vi kommer inte att justera i vårt mål, vi har ett mål om att drygt 50 procent av LO-medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna och det är jag fast övertygad om att vi kan ro hem, säger Therese Gouvelin till Arbetet.

Hon uppskattar Socialdemokraternas tiopunktsprogram om arbetslivet som presenterades nyligen.

– Det gillar vi, nu handlar det om fackliga frågor.