Butiken Sea Hund och Katt i Kungens kurva söder om Stockholm har elva anställda, varav majoriteten uppges vara medlemmar i Handels. Facket har i över ett år försökt få kollektivavtal för de anställda, men företaget har nekat. I dag, tisdag, varslade Handels därför om strejk och blockad.

– De anställda i butiken har sämre lön och sämre pensionsvillkor än övriga butiksanställda i handeln, säger Mathias Pettersson, ombudsman på Handels i Stockholm.

Han påpekar att anställda på företag utan kollektivavtal inte är garanterade samma lön och arbetsvillkor som de flesta andra anställda i branschen.

I och med strejkvarslet kallas medlare från Medlingsinstitutet in. Medlare kommer att försöka få parterna att komma överens. Om de inte har enats före måndag 25 juni träder strejken i kraft.

– Jag hoppas företaget begrundar sitt beslut och kommer fram till att skriva under avtalet, säger Mathias Pettersson.

Sea Hund och Katt var tidigare medlem i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, som Handels har kollektivavtal med. Efter att Handels begärt att detaljhandelsavtalet ska gälla i butiken lämnade förtaget Svensk Handel. Därefter har Handels försökt få företaget att teckna hängavtal, men ägaren har nekat.

Handelsnytt har ringt arbetsgivaren, som inte vill lämna några kommentarer till Handelsnytt.