”Tasstid” kallar djurbutikskedjan Arken Zoo förmånen som ska göra det lättare att kombinera jobbet med livet som djurägare. Anställda som skaffar en valp eller kattunge får tre dagars betald ledighet. Syftet är att ge djuren en tryggare start i sitt nya hem.

– Det låter jättebra! säger Felicia Johansson på Arken Zoo i Borås när hon får höra om nyheten.

Själv har hon en hund och två katter, och hon vet att ungar behöver extra uppmärksamhet i början.

– Särskilt hundvalpar kan man inte lämna när de är små. De flesta skaffar djur på semestern när de har mycket tid. Tre dagar räcker inte, men det är väldigt bra.

Företaget uppger att över 90 procent av de 450 anställda har minst ett husdjur och att de förväntas ha kunskap och intresse av djur.

Felicia Johansson tycker det är roligt att jobba med sitt specialintresse. Oftast går det bra att kombinera butiksjobb med djurägande på hennes arbetsplats.

– Vissa kollegor har haft med sig hunden på jobbet. När ens djur är sjukt har man någon att bolla med och veterinärmottagningen ligger strax intill. Dessutom har vi personalrabatt på allt från foder till hundkoppel och kattsand.

Att ha djur är på många sätt som att ha barn, tycker hon. Men en skillnad skulle hon vilja ändra på.

– Jag önskar att man fick ledigt när djuret är sjukt!

Handels har inte fått förhandsinformation om den nya förmånen, men ombudsmannen Ewa Björkman är positiv.

 – Det låter som en bra grej att erbjuda med tanke på att man vill ha anställda som är djurintresserade, säger hon.

Tasstid införs under sommaren för Arken Zoos personal i kedjans 69 egenägda butiker samt på lager och kontor. I butiker och lager omfattas tillsvidare- och visstidsanställda med minst 10 kontrakterade timmar i veckan. Policyn gäller anställda som skaffar hundvalp eller kattunge, och i vissa fall när man tar hem en vuxen hund eller katt.