Jobba, sova, dö beskrivs som en ”filosofisk programserie om människans relation till arbetet.” Varför behövs en sådan?

– Det finns inget program som handlar om jobbet och du på det sättet. Man hör om lönerevisioner, fackliga förhandlingar och varsel. Det här är mer nära. Jag tror att alla människor funderar kring sitt jobb, och därigenom på livet. Lägger man tid på rätt saker, är det värt det?

Hur kom idén till från början?

– Det började med att vi på public service själva gick igenom en stor omorganisation som påverkade oss starkt. Men serien handlar inte alls om oss. Det här är ju något som väldigt många människor får uppleva.

Tidigare har ni tagit upp ämnen som barn och jobbet, möten och effektiviteten i arbetslivet. Vad lyfter ni i år?

– Det är åtta program som både är personliga och samtidigt lyfter frågor på samhällsnivå. Avsnittet Social på jobbet tror jag har en hög igenkänningsfaktor. Hur nära måste man vara med sina arbetskamrater? I dag ska man ha AW, köra rollspel och spela pingis i lunchrummet. Allt bygger på idén att social gemenskap leder till att vi arbetar bättre. Men är det verkligen så?

Vad tror du att handelsanställda kan få ut av serien?

– Vi har ett program om status som är intressant. Vi följer en advokat som är i absoluta toppen av listan på yrken med hög status. Han jobbar i innerstaden, bär kostym och möts av respekt vart han än går.

– Sen möter vi en undersköterska, en grupp som likt butiksanställda hamnar långt ner på listan. Hon jobbar med liv och död och tycker själv att hennes arbete är viktigt. Samtidigt blir hon inte alls lika socialt premierad som advokaten.

Har din egen relation till arbete förändrats när du jobbat med serien?

– Jag har insett hur mycket arbetet betytt för mig själv genom åren. Men också att man inte ska överdriva jobbets betydelse. Det finns många ännu viktigare saker i livet.

Sänds i P1 i sommar

Säsong två av Jobba, sova dö sänds vardagar i P1 kl 11 med start den 9 juli. Programmet finns även som podd.

Serien innehåller dessa program:

  • Social på jobbet
  • Döden på arbetsplatsen
  • Första jobbet
  • Yrkesstatus
  • Omorganisation!
  • Anställningsintervjun
  • En rättvis lön
  • Influencer - ett nytt yrke