Just nu pågår förhandlingar mellan byggkedjan Byggmax och Handels på flera orter i landet. Orsaken är att kedjan på bred front vill införa ensamarbete på sina byggvaruhus.

Byggmax backar från ensamjobb i flera fall

Nyheter

Enligt uppgifter till Handelsnytt vill Byggmax börja med ensamarbete på morgnar mellan 7-10, kvällar samt lördagsmorgnar.

Jessica Karlsson, ombudsman på Handels Linköpingsavdelning, har förhandlat för fyra varuhus i Östergötland. Enligt henne är både anställda, platschefer på Byggmax och facket starkt emot idén. Trots det har företaget fortsatt att driva på.

De startade Byggmax första klubb

Hallå där

– Det här är en jättestor fråga för oss. Byggmaxenheterna har både butik och brädlager och drive-in. Med så stora ytor och så många ingångar och utgångar ska man absolut inte jobba själv, säger Jessica Karlsson.

Något generellt förbud mot ensamarbete finns vare sig i kollektivavtal eller lag. Men enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete så får de anställda inte utsättas för farliga risker, något som Handels menar skulle ske i detta fall.

Vad händer med säkerheten? Toalettbesök? Om man blir sjuk eller råkar hamna under en truck?

– Vad händer med säkerheten? Toalettbesök? Om man blir sjuk eller råkar hamna under en truck? Byggmax menar att truckar ej ska användas, men jag ser stora risker med att de kommer att komma fram ändå när pressade situationer uppstår mellan kunder och våra medlemmar, säger Jessica Karlsson och fortsätter:

– De jämför det med ensamarbete i gallerior. Men där finns det personal i närliggande butiker plus väktare närvarande. Byggmax varuhus ligger oftast en bit utanför stan.

Enligt Byggmax själva handlar initiativet om att ge bättre service till kunderna. Genom goda förberedelser dagen innan ska det vara så lite att göra för de som jobbar morgon eller kväll att ensamarbete är möjligt.

Via mejl skriver Sverigechefen Marcus Essesjö att man vill ”vara färre medarbetare när det är färre kunder så att vi kan vara fler medarbetare när det är fler kunder”.

Marcus Essesjö, Sverigechef Byggmax.

Detaljerna kring ensamarbetet, till exempel de exakta tiderna och på vilka varuhus det ska tillämpas, vill han dock inte svara på.

Vi testade det redan under 2017 på några butiker och fick en mycket positiv respons både från kunder och medarbetare

– Kunderna har olika köpbeteende på olika orter så vilka tider vi kommer att använda oss av ensamarbete är utifrån vilka möjligheter och behov som finns på den lokala orten. Hur många det blir exakt kommer processen att utvisa, skriver Marcus Essesjö till Handelsnytt.

Vad gäller säkerheten menar Byggmax att man har vidtagit flera åtgärder. Att varuhusen är så stora är inget hinder, anser företaget.

Vidare menar Marcus Essesjö att de anställda är positiva till ensamarbete.

– Vi testade det redan under 2017 på några butiker och fick en mycket positiv respons både från kunder och medarbetare. Kunderna fick fler medarbetare som kunde hjälpa dem vid högtryck och medarbetarna fick en betydligt jämnare arbetsbelastning, skriver Marcus Essejö i mejlet.

Efter vårens förhandlingar har Byggmax tagit fram en risk- och konsekvensanalys för ensamarbete, men då endast nationellt. Enligt facket måste analyser göras i varje butik, ett arbete som Byggmax säger sig ha påbörjat.

Byggmax

Byggvarukedjan har totalt 98 varuhus i Sverige och drygt 1000 medarbetare inom koncernen. Kedjan har även varuhus i Finland och Norge.

Byggmax har den senaste tiden visat på dåliga resultat. Första kvartalet 2018 sjönk försäljningen med 15 procent och förlusten landade på nästan 100 miljoner kronor. Enligt Handels är företagets vilja att införa ensamarbete en direkt konsekvens av ekonomin.

I våras startade Byggmax första fackklubb i Tumba utanför Stockholm.