Handels har i lokala förhandlingar gjort kraftfullt motstånd mot Byggmax planer på att införa ensamarbete på morgnar och kvällar i varuhus över hela landet.

Facket pekade på att Byggmax varuhus är stora anläggningar som är svåra att övervaka, och i flera fall har brädgård med drive-in.

– Ensamarbete innebär risker, både för olyckor och hot och våld, säger Suzanne Jensinger på Handels förbundskontor.

Byggmax vill införa ensamarbete över hela landet

Arbetsmiljö

Ligger i kriminellt belastat område

Facket har krävt att en risk- och konsekvensanalys ska göras på varje enskild arbetsplats, och inte enbart på central nivå som företaget först gjorde. I många fall har det lett till att företaget backat från planerna. Ett exempel är Göteborg där företaget dragit tillbaka förslaget om ensamarbete på alla sex varuhus efter de risk- och konsekvensanalyser som gjorts på varje ställe.

– En enhet ligger i ett kriminellt belastat område. I ett annat fall har man pekat på risken med truckkörning och kassahantering, säger Christina Frostebring på Handels i Göteborg.

I andra fall har arbetsgivaren ännu inte återkommit med sina krav.

– Jag har inte hört något efter förhandlingarna vi hade före sommaren. Och jag ser ingen anledning att ligga på och jaga, säger Jessica Karlsson på Handels i Linköping som förhandlat för fyra Byggmaxvaruhus i Östergötland.

Kan bli försök i Kalmar

Anders Lundell på Handels i Växjö har förhandlat för fyra enheter i Småland. För Byggmax i Oskarshamn har Handels sagt bestämt nej till ensamarbete eftersom butiken ligger i ett område som varit utsatt för väpnade rån. I Kalmar kan det bli försök med ensamarbete under en begränsad period.

– Det är viktigt att perioden är begränsad och att försöket utvärderas. Anställda ska också få personliga larm och rätt utbildning, säger Anders Lundell som betonar att han i detta fall har en dubbel roll som ombudsman och regionalt skyddsombud.

De startade Byggmax första klubb

Hallå där

På Byggmax i Söderhamn gjordes försök med ensamarbete 2017, men det är avslutat och har inte permanentats.

Vill förbättra relationerna med Handels

Suzanne Jensinger är kritisk till hur Byggmax från början skötte processen och sin förhandlingsskyldighet med facket. Företaget har svarat att man vill förbättra relationerna med Handels. Parterna har haft ett möte för att diskutera hur man kan samverka i framtiden.

– Det var ett bra möte där vi pratade om att skapa rutiner för en mer strukturerad kontakt, säger Suzanne Jensinger.

Byggmax har trots påstötningar inte lämnat någon kommentar till Handelsnytt. I augusti sa Sverigechefen Marcus Essesjö att försöken med ensamarbete 2017 fick positiv respons av kunder och medarbetare.

Byggmax

Byggvarukedjan har totalt 98 varuhus i Sverige och drygt 1000 medarbetare inom koncernen. Kedjan har även varuhus i Finland och Norge.

Byggmax har den senaste tiden visat på dåliga resultat. Första kvartalet 2018 sjönk försäljningen med 15 procent och förlusten landade på nästan 100 miljoner kronor. Enligt Handels är företagets vilja att införa ensamarbete en direkt konsekvens av ekonomin.

I våras startade Byggmax första fackklubb i Tumba utanför Stockholm.