Bakgrunden ligger i det nya kollektivavtal som parterna försökt förhandla fram för 1 500 H&M-anställda på Manhattan sedan i våras. Enligt handelsfacket RWDSU:s New York-chef David Mertz har fackets krav mötts med tystnad och ovilja.

Vi upplever att de har en betydligt aggressivare hållning gentemot facket

– Tidigare har vi haft ett gott samarbete. Jag vet inte om något har hänt på H&M här, eller om det är nya riktlinjer från Stockholm, men vi upplever att de har en betydligt aggressivare hållning gentemot facket nu, säger David Mertz till Handelsnytt.

Stopp för clopenings

Facket vill att deltidare ska garanteras åtminstone 14 timmar i veckan. Man vill också sätta stopp för så kallade clopenings, det vill säga att anställda som jobbar kväll och stänger arbetar direkt morgonen efter. Vidare har man velat få till en syn- och tandvårdsförsäkring. H&M har motarbetat facket på alla punkter, anser RWDSU.

– Det är inga orimliga krav. Det ligger helt i linje med vad deras konkurrenter gått med på. Vad gäller till exempel försäkringen så skulle vi stå för den stora kostnaden. H&M skulle endast behöva betala en liten delavgift, säger David Mertz.

Viktigt avtal

Samtidigt har H&M på Manhattan valt att inte förlänga ett så kallat ”Neutrality agreement” med RWDSU. Avtalet innebär att företag ställer sig neutrala till facklig organisering på arbetsplatserna. Utan ett sådan avtal blir det betydligt svårare för de amerikanska facken att starta klubbar och få mandat för att förhandla.

När förhandlingarna bröt ihop stämde facket H&M för brott mot förhandlingsplikten, samt anordnade protestmarscher i New York. Man har också lyckats samla stöd från ett stort antal av stadens ledande politiker. I ett brev till H&M:s vd Karl-Johan Persson vädjar 28 av stadens fullmäktigeråd företaget att tänka om.

Fått viss effekt

Fackets aktioner har gett en viss effekt. Enligt David Mertz har försiktiga närmanden gjorts bara de senaste dagarna.

– Vi ser en viss ljusning i frågan om clopenings, så jag är försiktigt optimistisk. Samtidigt är deras grundattityd oförändrad, säger han.

H&M USA ser fram emot att enas om ett nytt avtal med facket som både återspeglar våra värderingar och uppfyller de åtaganden vi har mot de anställda

Mitt i förhandlingar

På huvudkontoret i Sverige vill man inte svara på några frågor om situationen i New York eftersom man anser det vara en ”lokal fråga”. Företagets pressavdelning ger dock följande kommentar via mejl:

– H&M har alltid strävat efter att erbjuda alla anställda en bra arbetsplats med konkurrenskraftiga löner och förmåner. Vårt amerikanska team är för närvarande i förhandlingar med facket som representerar de anställda i H&M-butikerna på Manhattan. H&M USA ser fram emot att enas om ett nytt avtal med facket som både återspeglar våra värderingar och uppfyller de åtaganden vi har mot de anställda.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Här är fackets krav på H&M

  • Stopp för clopenings. Minst 10,5 timmars vilotid mellan arbetspassen.
  • Garanterat 14 timmar i veckan för deltidare.
  • Syn- och tandvårdsförsäkring.
  • 50 cent mer i timmen för anställda  som arbetat längre än tre år.

Avtalet gäller endast i H&Ms butiker på Manhattan. Enligt RWDSU blir det dock vägledande för kommande förhandlingar med H&M i andra delar av USA.