Tidigare ABF-anställda Linnea Duran och SSU-ombudsmannen Otto Berglund kommer inte hem igen förrän till jul. De båda ungdomsaktiva och förtroendevalda i Handels har fått fem månader lång praktik på fackens samarbetsorganisation för internationella frågor, Union to union. Linnéa ska vara med den globala fackliga organisationen IndustriALL för bland andra textilarbetare i Uruguay och Peru, och Otto hos Building and wood workers’ international (BWI) i Malaysia.

– BWI jobbar mycket med migrantarbetarnas villkor. Till exempel de som bygger till olika sportevenemang, som kommande fotbolls-VM i Qatar. Det tror jag att jag kommer bli involverad i, säger Otto Berglund.

Kurs om bistånd

Han och Linnéa är två av fyra i Sverige som fått praktik hos Union to union i höst. De första praktikveckorna går de olika utbildningar. När Handelsnytt ringer har de båda haft praktik i en vecka och är för tillfället på en kurs om bistånd i Härnösand. De har många förväntningar på praktikperioden.

– Jag hoppas få lära mig hur facken arbetar i andra delar av världen. Om deras utmaningar och hur de skiljer sig från Sveriges. Men också om hur den globala organisationen är uppbyggd. Det är spännande att vidga vyerna och inte bara se de nationella förbunden, säger Otto Berglund.

– Och se skillnaderna i hur de organiserar sig. Hur de värvar medlemmar och om de använder andra argument. Och hur det ser ut vid förhandlingen, säger Linnéa Duran.

Om en vecka lyfter planet

Introduktionen till själva praktikarbetet kommer när de är på plats. Om drygt en vecka lyfter planen.

– Det känns pirrigt. Lite läskigt. Men som att det kommer bli jätteroligt. Ju mer man lär sig om det här desto närmare och verkligare känns det. Det kommer bli kul, säger Linnéa Duran.

– Det är klart att jag är lite nervös. Men taggad! Förväntansfull, säger Otto Berglund.

Union to union

Är LO:s, TCO:s och Saco:s gemensamma organisation för fackligt utvecklingssamarbete över hela världen. Genom den stöttar och utbildar de svenska facken ett hundratal fack i olika länder, och försöker påverka beslutsfattare.

Union to unions praktikprogram:

Unga mellan 20-30 år får praktik på globala fackliga organisationers regionkontor i olika delar av världen. Praktikanterna ska få arbetslivserfarenhet från biståndsarbete i fält.

Praktiken finansieras av Sida och Universitets- och högskolerådet. Union to union har praktikprogrammet för att stärka kunskapen om facket som utvecklingsaktör och bidra till stärkt globalt fackligt engagemang.

Praktiken består av två veckors introduktion i Sverige, ungefär fyra månader på regionkontor och två veckors efterarbete hemma i Sverige igen.