På måndagsmorgonen såg mandatfördelningen i riksdagen ut att bli 144 till S+MP+V, 143 till Alliansen (M+KD+C+L) och 62 till SD. Det definitiva valresultatet låter dock vänta på sig till senare i veckan.

Val 2018

Linnéa Klint: En Hitler­hälsning och massa korsord

Enligt Linnéa

Handels ordförande Susanna Gideonsson finns med när Socialdemokraternas verkställande utskott på förmiddagen diskuterar hur partiet ska hantera situationen. I eftermiddag deltar hon i LO-styrelsens möte. Handelsnytt räknar med att få en kommentar från Susanna Gideonsson mellan de två mötena.

Krav på avgång

Partiledarna i Alliansen krävde redan på valkvällen att statsministern ska avgå. Beskedet från Stefan Löfven är dock att han sitter kvar tills vidare.

Statistik som tidningen Arbetet beställt ur SVT:s vallokalsundersökning Valu visar hur LO-medlemmar, där Handels medlemmar ingår, har röstat. Enligt denna undersökning blev S största parti med 38 procent, medan SD lockat 26 procent av de röstande. Det är en kraftig framgång för SD i LO-leden. De rödgröna partierna fick 49 procent av LO-medlemmarnas röster, medan Alliansen fick knappt 23 procent, enligt denna specialkörning av siffrorna från Valu. Siffrorna ska dock tolkas med försiktighet, bland annat för att SD:s siffror denna gång tycks ha överskattats i Valu.