Under decennier har liberalismen – ”låt gå-politiken” ­– fått styra. Samtidigt växer sig högerpopulismen starkare och jag får känslan att man tror det vara en naturlag. Under decennier har Socialdemokraterna dragit mot mitten och överlämnat sin tidigare auktoritet som benämns Folkhemmet.

”Var är mitt arbetarparti?”

Insändare

Totalt kapitulerat

I dag har privata intressen övertagit bostadsmarknaden, sjukvården, äldreomsorgen, barnomsorgen och delar av arbetsmarknaden. Socialdemokraterna har totalt kapitulerat och även arbetat medvetet för en sådan utveckling. I dag ser vi vilken reaktion det får när man överlämnar auktoriteten till aktörer som förespråkar frihet men resulterar i ofrihet.

Delar inte demokratisk värdegrund

Man har kapitulerat för parallella samhällen, där kriminella element tagit över stadsdelar, eller att vissa inte bidrar till samhället. Vi har en begränsad ekonomi och denna skall fördelas på ett sätt som medborgarna kan utkräva. Under snart fyra decennier har socialdemokratin gått från att vara ett statsbärande parti, till att vara ett parti där varken myndigheter eller en demokratisk värdegrund betyder något. Tolkningsföreträdet har totalt överlämnats till olika grupper i samhället som inte delar en demokratisk värdegrund.

S har denna gång gjort ett uruselt val. Stora delar av LO-kollektivet har gått från S till SD. Jag är övertygad att dessa människor inte är rasister, även fast jag anser SD vara ett rasistiskt parti. Orsaken är att man kräver ett parti med auktoritet där klassklyftorna minimeras och där samhället erbjuder välfärd och ett tryggt samhälle och detta kan inte Socialdemokraterna erbjuda i dag.

Nationalism och globalism

Slaget står också mellan nationalism och globalism och det går faktiskt att förena dessa. Högerpopulister anser EU vara en byråkratisk, överstatlig organisation där nationen inte har något inflytande och jag instämmer i det. Men myntet har faktiskt två sidor och jag hoppas på en revidering av EU som skulle innebära att nationen har rätt att bestämma över inre angelägenheter utan inblandning från annan.

Om inte Socialdemokraterna tar tag i dessa frågor omgående är jag helt övertygad att S och SD kommer att få byta antalet sympatisörer till nästa val.