Hallå där Anna Bonde på Walter Borg jakt och fritid i Stockholm om älgpremiären för södra Sverige på måndag.
Hur märks det att älgpremiären närmar sig?
– Det är en rush just nu, det kommer in mycket mer folk än vanligt. Många ska handla nya kläder, vapen och ammunition. För ett tag sedan när fågeljakten började handlade kunderna tunnare kläder och mycket tweed. Nu börjar vi sälja mer av tekniska jaktställ med Gore Tex och olika membran.
Är många kunder ute i sista minuten?
– Ja det är ganska många som väntar till nu med att skjuta in bössan och märker då till exempel att kikarsiktet inte funkar. Det kommer också in många som inte får igång jaktradion och måste köpa ny.
 Ser du några trender i år?
– Vissa håller fortfarande kvar vid de klassiska jaktställen men jag märker att kunderna kör mer lager på lager och i stället satsar på en riktigt bra skaljacka.  De tunnare Fjällräven-kläderna säljer mycket.
Sen har det blivit mer populärt med elvärmevästar och vantar.
Hur får ni ihop schemat nästa vecka? Ska inte alla som jobbar här på älgpremiären?
– Den är inte lika helig här som i Norrland eftersom älgstammen inte är lika stor här så det brukar lösa sig. Men älgpremiären innebär också att man får börja jaga med lös hund även på andra vilt som vildsvin och hjort.

Konsten att sälja ett vapen

Reportage

 Ska du jaga på måndag?
– Nej, man kan inte vara med på alla jakter. Men jag ska jaga änder i helgen och den 20:e ska jag jaga klövvilt. Eftersom jag jagar i Sörmland så finns det nästan ingen älg så det blir mest vildsvin, kronhjort och dovhjort.