Det är i en intervju med Dagens industri som statsminister Stefan Löfven (S) öppnar för att diskutera arbetsrätten med Liberalerna och Centerpartiet.

Val 2018

Så tycker partierna om las

Nyheter

– Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden, säger han till DI.

Kan tänka sig att kompromissa

I en intervju med TT tar Stefan Löfven själv upp arbetsrätten som område där han kan tänka sig att kompromissa.

Val 2018

Handels: Vi ska inte gå i opposition

Nyheter

– Jag vill peka på ett område där det traditionellt ser ut som att här står två oförenliga politiska uppfattningar mot varandra. Jag säger att det går att förena, säger Löfven.

Stora skillnader

Men att komma överens kan bli en svår nöt att knäcka. Tidningen Arbetet har tidigare berättat om de stora skillnaderna i synen på lagen om anställningsskydd, las, som finns mellan partierna.

Bland annat vill Centerpartiet undanta alla företag med upp till 50 anställda från turordningsreglerna. Liberalerna vill att företag med upp till 49 anställda ska få undanta ”som mest” fem personer. Båda partierna vill också att kompetens ska väga tyngre än i dag vid uppsägningar. Samtidigt vill Socialdemokraterna inte ändra i turordningsreglerna alls.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.